Surján László

Vélemény és vita

Álpróféták

A berlini tragédia után szerecsenmosdatásnak tűnik a Die Zeit cikke, amely szerint nem igaz, hogy Angela Merkel szabadította ránk a migránsáradatot

A cikk elismeri ugyan, hogy a 2015 augusztusában kimondott „wir schaffen das”, az egyik migránssal készült közös fotó és az a döntés, hogy kinyitják a határokat a Magyarországon ellehetetlenült tömeg előtt, jelentős üzenet volt. De ezeknek nem lehetett hatásuk arra a döntésre, amit az érintett migránsoknak hónapokkal korábban hoztak meg, hogy elindulnak Európába. Ez az okfejtés logikus, de még élesebben veti fel azt, hogy az úgynevezett fejlett világnak sokkal hamarabb kellett volna foglalkoznia és megoldást találnia a migrációt kiváltó tényezők megszüntetésére vagy legalábbis mérséklésére. A valódi és nem a kvótázó szolidaritásra.

Az elemzésnek van egy érdekes magyar vonatkozása is. Sokat hallottuk a nyugati bírálóktól és a hazai csahosoktól, hogy a kerítéssel a migrációt megoldani nem lehet. Nos, ez az elemzés két okra vezeti vissza az újabb menekülthullám elmaradását: az uniós–török megegyezésre és a nyugat-balkáni út lezárására. Bemutat egy grafikont, amely a Magyarországra érkező migránsok számát havi bontásban ábrázolja. Tavaly szeptemberben mintegy száznegyvenezren érkeztek, és a hónap közepén elkészült a szerb határon a kerítés. Októberben százezer ember jött, és a hónap közepén a horvát határt is lezártuk. Novemberben mindössze háromszáztizenöt, decemberben kétszázhetven a migránsok száma. Tehát ezerszeres a különbség: a szeptemberi érkezőknek még két ezreléke sem jött decemberben. Összehasonlításul a görög adatok: október kétszáztizenkétezer, november százötvenegyezer, december százkilencezer. Ez a csökkenés a törökökkel való megállapodás és az időjárás együttes hatása. Meg sem közelíti a magyar eredményeket.

A Napnál is világosabb: a schengeni határokat meg kell védeni minden illegális átlépőtől, ha meg akarjuk őrizni Európában a szabad mozgást. Ezzel a védelemmel és azzal, hogy az unió területét megtisztítjuk a törvénytelenül itt tartózkodóktól, azonban még semmit nem teljesítettünk abból a szolidaritásból fakadó kötelességünkből, hogy lehetővé tegyük ezen embertársainknak a szülőföldjükön való boldogulását. A kvótaszolidaritásról papoló brüsszeli álpróféták, úgy tűnik, erre a valódi szolidaritásra teljességgel képtelenek.