Knopf Alexandra

Vélemény és vita

A félreértésekhez vezető út

Biztosak lehetünk benne, hogy nem lesznek itt egyenlő jogok vagy melegfelvonulás, ha elözönlik Európát a bevándorlók

Nagy-Britannia nem lesz a migránsok menedéke, az illegális migránsokat pedig eltávolítják - ezt David Cameron brit miniszterelnök nyilatkozta annak kapcsán, hogy bevándorlók tömegei próbálnak a szigetországba jutni Franciaországból.

A Calais-ban táborozók hetek óta próbálnak eljutni Nagy-Britanniába a két országot összekötő csatornaalagúton keresztül. Június eleje óta kilencen haltak meg a La Manche csatornán való átkelési kísérlet közben. A francia rendőrség százhúsz fős erősítést küldött Calais-ba, Nagy-Britannia pedig egy 3,2 kilométer hosszú kerítés építésével járul hozzá a probléma kezeléséhez, de sokak szerint még ez sem lesz elegendő.

Spanyolország 1993 óta védi kerítéssel két enklávéját, s a meglévők mellé 2005-ben egy harmadikat is felhúztak. Görögország 2012 tavaszán 10,5 kilométer hosszú kerítést épített a határon. Bulgáriában 2013-ban egy harminckét kilométer hosszú kerítés építéséről döntöttek a török határszakaszon, amely 2014 nyarára készült el. A bolgár kormány az idén a fal százharminc kilométerrel történő meghosszabbításáról döntött. Júniusban Franciaország, Ausztria és Svájc is lezárta olaszországi határát a bevándorlók előtt, csakúgy mint Németország, ahol májusban állították vissza ideiglenesen a határellenőrzést a G7-csoport vezetőinek találkozója miatt. A biztonsági kerítés építése, úgy tűnik, nem új keletű, és Európán kívül is rengeteg helyen van ilyen határzár.

A történelem bizonyította, hogy a kerítésépítés célravezető, sőt, az a tapasztalatok szerint hetedére csökkenti a zöldhatáron át, illegálisan érkezők számát. Míg Görögországnál korábban ötvenötezer ember kelt át évente, a fal felépítése után ez a szám mindössze ezer főre mérséklődött. Nem beszélve arról, hogy a népvándorlási hullám első szakaszát éljük, és a szakértők szerint a következő, második szakasz sokkal nagyobb lesz. Jelenleg kétszáztízmillió menekült van a világon, de ez a szám tizenöt-húsz éven belül elérheti az ötszázmilliót is.

Európa sajnos védtelen, és hatékony közös kül- és biztonságpolitika hiányában nem tud mit kezdeni a migrációs kérdéssel. A négy fő népvándorlási úti cél közül mi vagyunk az egyetlenek, akik - az egyéni, nemzetállami döntéseket leszámítva - nem teszünk semmit, és tárt karokkal várjuk, hogy az ügy kezelhetetlenné váljon a kontinensen. Nem úgy, mint az  Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália vagy a gazdag arab országok: ezen úti célok közül mindenhol sikeresen megoldották már a bevándorlás problémáját.

Az Európai Unió képtelen közös koncepciót kidolgozni. A legtöbb, amire képes, hogy a multikulturális társadalom vélt vagy valós problémáit napirenden tartja, és ideológiát gyárt köré, de nem fogja fel, hogy ezzel gyakorlatilag az európai értékeket veszélyezteti.

A politikai korrektség időszakában már nem lehet a tényekről beszélni, mert a megbélyegzés különböző formái azonnal átveszik az irányítást. Arról, hogy a bevándorlás és a terrorizmus kérdése összefügg, hogy a munkanélküliség és a szegénység a nyugati országokban is a migránsok között a legmagasabb, hogy a rendőrségi statisztikák igazolják, a bevándorlók által lakott körzetekben növekszik a bűnözés és csökken a polgárok biztonsága. Mélységekbe menő kutatásokat lehet folytatni arról, hogy Európában miért radikalizálódik és erősödik a szélsőjobb, de a valóságot nem lehet megkerülni. A helyi lakosság és a migránsok között a kontinens minden pontján nő a feszültség, ezért az egységes európai fellépés megkerülhetetlen.

A bevándorlás kérdését, bármennyire kegyetlennek hangzik is, nem lehet humanitárius szempontok szerint vizsgálni. Orbán Viktor miniszterelnököt folyamatosan támadások érik nyilatkozatai és egyébként végső soron a mostani, liberális értékeket is védő tettei miatt - mert teljesen biztosak lehetünk benne, hogy nem lesznek itt egyenlő jogok vagy melegfelvonulás, ha elözönlik Európát a bevándorlók.

Csak egy németországi példa: a nemzetközi sajtóban nagy visszhangot kapott nemrég, hogy az egyik bajorországi gimnázium tornaterme mellett menekülttábort húztak fel. Az igazgató hamarosan levélben kérte a szülőket arra, hogy a lányaik mellőzzék a sokat láttató ruhadarabokat, tekintettel arra, hogy a tábornak főként muszlim vallású lakói vannak, az említett öltözet pedig „félreértésekhez vezethet”.