Horváth K. József

Vélemény és vita

DK TV: öt állításból öt hazugság két perc alatt

NAPI KOMMENTÁR

Nagyító alatt a DK TV legutóbbi adásának mindössze kétperces hazugságsorozata. Vágó Istvánnak és Kálmán Olgának ugyanis ilyen rövid idő alatt sikerült öt állításból öt hazugságot a nézők elé tárnia. Hogy ez Guinness-rekord, az szinte bizonyos. Azt mondta Orbán Viktor legutóbbi rádióinterjújában, hogy „nemcsak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van”. Hát lássuk.

„Ők azért képviselik ezeket az álláspontokat, mert fizetik őket. Ez durva mondat, próbálom barátságosan artikulálni, mert ennél durvább dolog talán nincs is, mint hogy az ember a saját hazája helyett a politikában pénzért a megbízó érdekét képviselje, de itt ezzel állunk szemben” – jelentette ki a kormányfő.

Akkor most nézzük meg a bevezetőben jelzett, a valósággal sajátos viszonyban lévő helyzetet. Ugye, a műsor említett két percében a kormány szankcióellenességéről volt szó, merthogy – a többi között – a szankciók is rosszak Magyarországnak. Hogy mást ne mondjunk, az egekbe emeli az árakat. A szankciókkal kapcsolatban a kormány nemzeti konzultációt hirdetett, amelynek az eredményét plakátokon is közreadta. A hirdetmény szövege így szól: „A magyarok döntöttek: 97 százalék NEM a szankciókra.”

S akkor nézzük az adásrészleteket. Műsorvezető: „Mi a céljuk a nemzeti konzultációval?” Vágó válasza, amit Kálmán Olga megerősített: „Agymosás” – szól az első, egyszavas mondat. Kérdésünk: Mi az igazság abban az állításban, hogy agymosás? Meglátjuk, hogy az égvilágon semmi. Második, harmadik állítás: „Az a mi dolgunk, és ezért jó, hogy van ez a DK TV, hogy ami a plakáton szerepel, az egy szemérmetlen hazugság. Hogy a magyarok 97 százaléka a szankciók ellen szavazott.” Kérdés: Mi a hazugság abban a – plakáton olvasható – állításban, hogy „A magyarok döntöttek: 97 százalék NEM a szankciókra.” Az égvilágon semmi. Talán nem a magyarok döntöttek róla? De igen. Az pedig már az ügyeskedő egykori kvízprofesszor átfogalmazása, hogy az összes magyar 97 százalékáról van szó. Pedig ilyet senki nem állított.

Negyedik mondat: „Miközben, ugye, Orbán megszavazta ezeket.” A valóság azonban az, hogy – Orbán szavaival: „Mi ugyan a szankciókat egyáltalán nem támogatjuk, nem is szavazzuk meg, de ott, ahol nem érint ideget, vagy nem érint húsba vágó magyar érdekeket, ott megengedjük, hogy létrejöjjenek. Tehát nem akadályozzuk meg.” Vágó pedig azt sugallja, hogy igen, a szankciókat Orbán teljeskörűen megszavazta. Ötödik állítás: „Miközben az én kérdésem már akkor, amikor ez először felmerült az volt, ha a magyarok ilyen nagy százalékban utasítják el a szankciókat, vajon Orbán Viktor lemond-e?” Ebben pedig ugye az a hazugság, hogy a szavazók elutasítják kormányfőt. Pedig tudjuk, ennek épp ellenkezője az igaz. A miniszterelnököt 1,4 millió magyar szavazó támogatta a nemzeti konzultáción.

Ha valaki tehát nem szavaz meg valamit, az nem jelenti azt, hogy elutasítja. Ezt csak Vágó, meg a DK akarja láttatni a közvéleménnyel, saját pecsenyéjük sütögetése céljából, illetve a guruló dollárok ellentételezéseként a külföldi érdekek szolgálatában.

Ezért mondja Orbán Viktor: „Nekem nagy segítség, sőt talán a siker első számú föltétele egy ilyen sikeres nemzeti konzultáció.”

Ez a siker fáj baromira a DK-nak, ezt a sikert próbálja aláaknázni a Gyurcsány-csapat, a DK TV, amelynek tehát kevesebb mint két perc alatt csaknem fél tucat a hazugságot sikerült adásba sűrítenie.

A DK Szubjektív című műsora pedig egyórás, harmincszor két perces. Az arányokra tekintettel el lehet képzelni, mennyi köze lehet az ott hallható-látható részleteknek a valósághoz, a hiteles tájékoztatáshoz.

A szerző szerkesztő