Nagy Ervin

Vélemény és vita

Mitől lenne konzervatív a Jobbik?

Hallgatom Gyöngyösi Mártont a rádióban, aki pártelnökként elemez. Azt állítja, hogy a Jobbik konzervatív párt, és tömegével vannak olyan jobboldali szavazók, akik a Fideszt már nem, de egy, a gyökereihez visszanyúló Jobbikot szívesen támogatnának az efféle szörnyű válságos időkben. Azután ígéri, hogy többet nem fognak össze Gyurcsány Ferenccel. Mert Gyurcsány baloldali, a Jobbik viszont nem.

Az egy dolog, hogy badarságot beszél, de valahogy nem fér a fejembe, hogy egy pártelnök miért érzi annak szükségét, hogy egy rádióinterjúban hosszasan elemezze a választópolgárok preferenciáját. Miért akarja egy politikus az íróasztalnál ülve megfejteni a hazai pártrendszer változásainak dinamikáját, miért érzi feladatának kiókumlálni a trendeket? Egy politikai közösség vezetőjének nem ez a dolga. Legalábbis, ha valóban tömegeket akar megszólítani, akkor arra aligha a legjobb módszer a politikai elemzés.

Gyöngyösi azt állítja később, hogy a Fidesz nem konzervatív, de a Jobbik „igazi konzervatív”. Ezen a ponton a műsorvezető teljes joggal rákérdez a miértre. És akkor a pártelnök, vagyis a politikai elemző átalakul politikai filozófussá. Azt állítja ugyanis magáról, hogy rengeteg konzervatív szerzőtől olvasott könyvet, de olyat semelyik sem írt, amit az Orbán-kormány csinál. Szerinte ugyanis a Fidesz felszámolta a pluralizmust. És különben is lopnak, ami nem konzervatív erény.

Ennyi és más semmi. Nem derült ki, hogy mitől lenne a Jobbik konzervatív. Sehol egy javaslat, sehol egy politikai cél.

Ekkor döbbenek rá, hogy lassan tíz perce beszél a pártelnök, de valójában semmit sem mondott még. Legalábbis azon kívül, hogy ő bizony sok könyvet elolvasott, illetve, hogy Orbán Viktor felszámolta a demokráciát, csak annyit tudunk meg még, hogy Jakab Péter bűnt követett el, mikor összefogott Gyurcsány Ferenccel.

Persze, akkor ő is ott volt. De ő nem úgy gondolta, meg nem is úgy akarta, meg különben sem… Csak belezavarodik az eszmefuttatásba.

Vége a negyedórás interjúnak, és gőzöm sincs, hogy a Jobbik mitől válna egy varázsütésre konzervatív párttá? Talán mert az elnök azt mondta? Aligha. Címkéket bárki ráragaszthat bármire, a politika lényege a cselekvés. A Jobbik pedig nem cselekszik, ahogy Gyöngyösi Márton is csupán elmereng az olvasmányai felett, majd belekezd a parttalan „orbánozásba”, végül belerúg a földön fekvő Jakab Péterbe.

Ez nem konzervativizmus, de még csak nem is politikai teljesítmény. Ez egy nagy semmi. A Jobbik tényleg a baloldali kontraszelekció súlyos végterméke, mint ahogy Gyöngyösi Márton is nagy tévedés.

Eszembe jut, hogy amikor elnök lett Gyöngyösi, akkor még azt mondta, hogy bárkivel összefogna, hogy leváltsa a kormányt. Most megtudtam, hogy Gyurcsánnyal mégsem. Azt hiszem nem az a kérdés, hogy akkor vagy most hazudott-e Gyöngyösi Márton, hanem az, hogy miért látta éppen most fontosnak kijelenteni, hogy a Jobbik konzervatív, és nem működik együtt Gyurcsánnyal?

A válasz nem túl bonyolult, ahogy Gyöngyösi Márton gondolkodása is végtelenül egyszerű. Nem arról van itt szó, hogy a Jobbik majd jól elhatárolódik Gyurcsánytól. Egyáltalán nem a morális szúnyogcsípést akarja elvakarni Gyöngyösi Márton, hisz valójában Gyurcsány már régen kimondta, hogy a Demokratikus Koalíció nem fog együttműködni a Jobbikkal. Felesége megalakította az árnyékkormányt, ő pedig kijelentette, hogy nem várnak tovább a saját válságukkal bíbelődő törpepártokra. Nincs rájuk szükség.

Gyöngyösi Mártonnak az fáj igazán, hogy Gyurcsánynak nincs már szüksége a Jobbikra, így a 2022-es uniós parlamenti mandátuma megy a kukába. Ha lenne közös lista, akkor azon talán elférne, de így, egyedül nem fog menni.

Ezért inkább elemez a rádióban, majd azt mondja, hogy ő olvassa a filozófusok könyveit, hogy Orbán lop, Jakab pedig mindent elrontott. A Jobbik pedig az „igazi konzervatív” párt.

Az interjú véget ért, mi pedig nem tudtuk meg, hogy mitől lenne konzervatív a Jobbik. Megjegyzem én azt sem tudom igazán, hogy mitől lenne jobboldali párt a Jobbik. És azt sem, hogy mit keres a politikában egy ilyen teljesítmény nélküli, tehetségtelen elemző? Vagy botcsinálta politikai filozófus. De semmiképpen sem politikus.

A szerző a XXI. Század Intézet elemzője