Bán Károly

Vélemény és vita

Öregecskedő demokraták

Nyolc évvel ezelőtt egy debreceni portálon olvastam egy cikket, az volt a címe, hogy A lottómilliomos munkanélküli segélyen él, mert eltűnt a K&H Bankban a pénze

álláspont

Egészen pontosan százötvenmillió forint, amit a család legifjabb tagja kapott a szelvény gazdáitól, a szüleitől. Nem térnék most ki a részletekre, hogyan és miként, mindenesetre amikor bement a fiókba, a tőke- és hozamgarantált befektetésének, amit négy évre kötött le, hűlt helyét találta. A pénzt elvitte a válság vagy a cica, hősünk sose tudta meg. Hiába reklamált, banktitokra hivatkozva nem mondtak neki semmit a pénz elszivárgásáról.

Ezt a történetet azért meséltem el, hogy jelezzem vele, mi szóltunk. Ilyen még Magyarországon is csak baloldali kormányok idején fordulhatott elő. Jövőre választások lesznek, most is válság van, és ha visszatér az az időszak, amiben az ikonikus brókerbotrány is megtörténhetett, amelyben ennél kicsit nagyobb összegek is eltünedeztek, milliárdban is, akkor jó lesz vigyázni, nehogy még egyszer átéljünk hasonló „élményeket”, amelyek egyszer már romba döntöttek, és az IMF karjaiba hajtották egy ország bukott vezetőjét.

Az önkormányzati választások óta nap mint nap láthatjuk, tapasztalhatjuk, hogy azok, akik abból a korból visszajöttek, ugyanazok. Nagyobb részben. Kisebb részben ugyan személyükben mások, de szellemiségüket, hatalomvágyukat illetően azok is nem kevésbé éhes és sóvár emberek. Ugyanolyanokká lettek, mint Gyurcsány és emberei.

Pontosan ugyanazt tennék az országgal most is, amit a „nagy elődök” tettek. Eladósítanák. A nagytőkét elvtelenül kiszolgálnák. Adót emelnének. A családtámogatásokat felszámolnák. Brüsszelnek hajbókolnának. A határkerítést lebontanák. Civil jogvédőik tobzódnának az embercsempészekkel együtt, ahogy azt látjuk a humanitárius segítséget nyújtó mentőhajóknál olasz felségvizeken. Na jó, szemeket talán nem lövetnének ki, Gyurcsány ma már beérné, ha földönfutóvá tehetné a másként gondolkodókat.

Amit most érzékelünk a hibridkoalíciónál, a turmixbaloldalnál, abból ugyan mi más jöhetne ki? A baloldalhoz közeli Civitas Intézet kutatása szerint a szanaszét szakadt Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt. Ennél rosszabb csak az lenne, ha a DK vinné a pálmát. Az öregecskedő feleségek helyett maga a megöregedő Gyurcsány Ferenc pártja elöregedő szavazótábora miatt a fiatalokra hajt, a szegénylegényt alakító hatmilliós Jakab Péter, a „baloldalban végbélkúpként feloldódó” Jobbik-elnök a párt vidéki szavazótáborát próbálja visszacsábítani, míg a Lenin-fiúként fenyegetőző Fekete-Győr András az Orbán-fóbiás baloldali kemény magot vette célba.

A választók három százalékát megszólítani képes – MSZP a párt kihalásának küszöbén – véres belharcba kezdett, és abból a néhány listás helyükből már a párt egykori huszonhárommillió románozó arcának, a patkányozó Bangónénak sem jutna, helyette mehet Hollywoodba castingra, „Feküdj hasra, kéz a tarkón” jeligével. Az LMP-ről el sem mondom, miként vélekedett róluk saját alapító elnökük. Ezt a szörnykoalíciót egészíti ki a lyukas zoknis pókember, Hadházy Ákos és a mártírként tüntikéző Szél Bernadett.

Ebből kéne a baloldalon kormányképes alternatívát összegyúrni. Ám ez ma ott tart, hogy a láthatatlan párt, a Párbeszéd – Karácsony Gergely virtuális főpolgármester szavait idézve – azért jött létre, hogy az ellenzéki oldalon alternatívát kínáljon a baloldali pártokkal szemben. Hát ezzel úgy kínálták meg a társadalmat, hogy maguk is összegyurcsányozódtak.

Ami pedig a K&H-ban eltűnt lottópénzt illeti, az nem lett meg.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Kiss Antal

Kiss Antal

Egy édesanya halálára

ĀA napokban a hetedik gyermekének császármetszéssel életet adó, vírusfertőzött édesanya a szülés után azonnal lélegeztetőgépre került

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A „vége” után

ĀA filmek „vége” felirata után a teljes stáblista, a regényekben a tartalomjegyzék következik