Őry Mariann

Vélemény és vita

Bomba

Nagy visszhangot kapott a nemzetközi médiában, hogy múlt pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök biológiai fenyegetésnek nevezte a migránsokat

álláspont

Egészen pontosan úgy fogalmazott, nem szabad olyan képet teremteni, hogy minden migráns egy biológiai bomba, de néhányan valóban azok, és a baj az, hogy nem tudják, kik ők, ezért minden illegálisan belépőre potenciális fertőzőként kell tekinteni.

Ha Orbán Viktor ilyeneket mond, a balliberális oldalon menten szaporábban veszik a levegőt. Különösen igaz ez Nyugat-Európára, ahol végképp megadták magukat a politikusok, újságírók és úgynevezett jogvédők annak az emberjogi fundamentalista dogmának, hogy a migráció szent és sérthetetlen, holmi óvatosságnak nincs helye, ha menekültekről van szó.

A bökkenő ezúttal is az, hogy a tények nem a sorosista jogvédők, hanem a magyar álláspont oldalán állnak.
Elég csak Olaszországra nézni, hogyan szenvedi meg a lakosság a kormány laza migrációs politikáját. A járvány sem a migránsonként euróezreket kereső csempészeket, sem pedig az üzleti modelljüket kiszolgáló NGO-kat nem állította le, megannyi, úgynevezett civil taxiztatja az illegális bevándorlókat Európába, ráadásul a parti őrségek is ebbe a szerepbe kényszerültek. Lampedusa szigete többszörösen túlterhelt, szenved Szicília és nem mellesleg az észak is, ahol pedig a balkáni útvonalon áramlik a tömeg.

A migránstömeg elszállásolása önmagában is kihívás elé állítja a szigeteket, városokat, és erre jön rá a járványhelyzet. Olaszország rettenetesen megszenvedte a pandémiát, most pedig újabb rés keletkezett a védekezés pajzsán. A túlzsúfolt szállásokon lehetetlen betartani a járvány megfékezéséhez szükséges távolságot, sokan a szabad ég alatt alszanak, értelemszerűen a higiéniai körülmények sem a legjobbak. A migránsok százával szöknek meg a karanténból, ráadásul a balliberális kormány jó érzékkel olyan helyekre telepíti át őket, ahol egyébként nincs jelen a vírus. A lakosságnak elege van, a helyi vezetők pedig pártállástól függetlenül cselekvést követelnek a kormánytól. A kormányzók és a polgármesterek ultimátumot adnak a kormánynak, a maguk eszközeivel lépnek fel, ha már a balliberális vezetés tehetetlen. Helyi szinten nem is lehet megoldani az egész problémahalmazt, hiszen amíg folyamatosan áramlanak a migránsok, addig csak időlegesen lehet enyhíteni a terhelést. Ehhez képest a kormány fokozatosan számolja fel a Matteo Salvini által keresztülvitt biztonsági csomagot, sorra hozza a bevándorlást serkentő intézkedéseket.

Nem az olasz példa az első egyébként arra, hogy a bevándorlás és a járványkezelés nehezen egyeztethető össze. Svédországban a vírus tarolt a hatóságokkal szemben bizalmatlan, integrálódni nem hajlandó közösségekben élő szomáliaiak között. Ez önmagában is probléma, de még tragikusabb, hogy ugyanezek a nyelvet rosszul beszélő, képzetlen szomáliaiak dolgoznak nagy számban a svéd idősotthonokban is a munkaerőhiány miatt. A probléma nem új, tavaly is cikkezett róla a svéd sajtó, még a bevándorlás negatív következményeire nem túl érzékeny közmédia is.

A migránssimogató aktivisták és balliberális politikusok már a 2015-ös migrációs válság idején is az európai emberek biztonságával szemben cselekedtek, most sincs ez másként. A nyomás viszont nőtt rajtuk, hiszen most már végképp konkrét bizonyítékot látnak rá az emberek, hogy a korlátlan, ellenőrizetlen bevándorlás az életüket is veszélybe sodorja. Az európai liberális elit felelőtlensége időzített bomba, ami a járványveszély miatt biológiai, hosszú távon társadalmi, az elmúlt években többször pedig valódi pokolgép.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Bogár László

Bogár László

Végső visszaszámolás

ĀElkezdődött a végső visszaszámolás, nincs már száz nap sem az amerikai elnökválasztásig

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A klímahisztéria gazdasági kára

ĀA történelemben mindig előfordultak hisztérikus időszakok, amikor az emberek jelentős része félt valamitől, és félelmének valamilyen okát keresve, azt másokra vetítette ki