Putsay Gábor

Vélemény és vita

Igazságtalan osztozkodás

Ismét nagy csörtére készülünk Brüsszellel, hiszen pénteken és szombaton tárgyalnak az európai uniós országok vezetői a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alap feltételeiről és elfogadásáról

álláspont

Ezt azért is érdemes jól körüljárni, hiszen a 750 milliárd eurósra tervezett helyreállítási csomag nemcsak a jelenlegi, hanem a következő generációs uniós polgárok létét is erőteljesen befolyásolja, mint ahogy az a nevében is szerepel: Következő Generáció EU. Már most ki lehet jelenteni, hogy ennek a tervnek a megvalósítása politikailag és gazdaságilag egyaránt igazságtalan: politikailag azért, mert az Európai Unió ránk akarja erőltetni, utóbbi esetében pedig azért, mert ha valóban a gazdaságot akarjuk megsegíteni, hitelt a versenyképesség élénkítésére és munkahelyteremtésre lenne érdemes felvenni. Most viszont teljesen homályos, mire akarja elkölteni ezt az összeget Brüsszel. Ráadásul a hitelt közösen, de nem egyenlő feltételekkel kell visszafizetnünk 2028-tól, harmincéves futamidővel. Ha pedig közösen vesszük fel a hitelt, akkor a feltételekről is közösen kellene döntenünk.

Az is inkorrekt, hogy a helyreállítási alapból a leggazdagabb államokat támogatná az unió, a feltörekvőket, mint amilyenek mi is vagyunk, kevésbé. Azokat a gazdagabb országokat, amelyek félrekezelték a koronavírus-válságot, előnyben részesíti Brüsszel a szegényebbekhez képest. A fegyelmezett költségvetést követőket pedig, amelyek a járványban is megállták a helyüket, büntetné. Az újabb gazdasági krízis jóval enyhébb lehet a régióban, mint az unió régebbi, jellemzően déli tagállamaiban. Ugyanakkor borítékolható, hogy egymilliárd euróval több pénzt kellene visszafizetnünk annál a 6–6,5 milliárd eurónál, amit nekünk osztanának ki, azzal együtt, hogy egy fillér támogatásra sem lenne szükségünk.

Néhány igen gazdag országgal ellentétben, ahol a járvány ismételten rávilágított arra, mekkorák is a problémák. Spanyolországban például a járvány előtt is tíz százalék felett volt a munkanélküliség, ami most húszszázalékos lett. Olaszországban a bruttó hazai termékhez képest 130 százalékos az államadósság. Az EU egyik legerősebb gazdaságában, Franciaországban a háztartások eladósodottsági szintje arányaiban több mint duplája a miénknek. Vagyis komoly a tét, és a napokban eldőlhet, hogy milyen elvek mentén osztják szét a helyreállítási csomagot.

A magyar Országgyűlés két feltételt szabott a kormánynak a tárgyalásokra. Egyrészt a gazdagabb tagállamok ne kapjanak több támogatást, a szétosztás legyen méltányos és kiegyensúlyozott. Másrészt nem lehet semmilyen politikai, ideológiai feltétele a hitelfelvételnek és a források felhasználásának, mert nem lehet ezekkel összekeverni a súlyos gazdasági döntéseket. A magyar fél álláspontja szerint álságos továbbá a jogállamisági feltételekre hivatkozni, mivel azok valójában a tagállamokkal szembeni önkényes politikai zsarolás eszközei a brüsszeli bürokrácia kezében.

Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy ezt a csomagot semmiképpen sem szabad a szociális alapú osztozkodás szolgálatába állítani. Már bebizonyosodott, hogy a szociális alapú társadalom megbukott, azt a munkaalapú társadalom váltotta fel. Ezért sikeres Magyarország abban, hogy a fegyelmezett költségvetés mellett csökken az államadósság, és az elmúlt három-négy évben az uniós átlag felett növekedett a gazdaság. Ha ez folyamat visszájára fordulna, elképzelhető, hogy megint eladósodnánk, adókat kellene emelni, nyugdíjakat megvonni, és kopogtathatnánk a Nemzetközi Valutaalapnál. Csakhogy abból, köszönjük szépen, nem kérünk.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Széteső szivárványkoalíciók

ĀAmit a rombolás vágya szült világra, az szükségszerűen odavész, így hagy maga után káoszt az Orbán-fóbia mentén összefogott ellenzék

Bogár László

Bogár László

Csinált Amerika

ĀHamis feltételezésekből hamis következtetések adódhatnak, ami a káosz lejtőjén taszítja egyre sötétebb mélységek felé a jobb sorsra érdemes amerikai társadalmat