Jánosi Dalma

Vélemény és vita

A felelősség órái

Olaszországban a Covid–19 vírussal bizonyítottan találkozók száma tegnap estig 7375 volt, ebből 6387 fő igazolt fertőzött, 366 elhalálozott és 622 gyógyult

Az esetek 72 százalékát, 4189 főt Lombardia tartományban regisztrálták. Az olasz egészségügyi minisztérium által március 8-án közzétett adatok alapján február 21-e óta nemcsak exponenciálisan növekedett a Covid–19-cel fertőzöttek száma, hanem az Appennini-félsziget egészére szétterjedt, beleértve Szicília szigetét is.

Az olasz kormány vasárnapra virradóra vesztegzárat rendelt el Lombardia tartományban, továbbá tizenöt északolasz helységben, Piemonte, Emilia-Romagna és Veneto tartományban. A területre be, illetve kilépni kizárólag a hatóságok engedélyével vagy egészségügyi okokból kifolyólag, orvosi igazolással lehetséges.

Tizenhatmillió ember karanténban. De mi történik az ország többi részével? A kormány egyre szigorúbb intézkedésekkel próbálja megfékezni a vírus terjedését, egyelőre azonban úgy tűnik, minden erőfeszítés hiábavaló.

Valami hiba csúszott a rendszerbe. Talán az egyértelmű kommunikáció hiánya? Nem vitás, hogy a kezdeti időszakban a politikai erők jó szokásukhoz híven egymásnak feszültek, és újabb párbajba kezdtek ahelyett, hogy közös kiutat kerestek volna. Míg a középjobb erők szigorú határzárat léptettek volna életbe már február első napjaiban, addig a baloldal alulértékelve a helyzetet, túlzott nyugalmat színlelve csak azt szajkózta, hogy csak egy influenzáról van szó. Nicola Zingaretti a Demokrata Párt titkára pár napja még óriási mosollyal arcán Milánó kínai negyedében sétált, és arra invitálta a lakosságot, hogy a negatív diszkrimináció elkerülése végett továbbra se bojkottálják a kínai termékeket, éttermeket, illetve a bevándorló lakosságot. Zingaretti a szombat reggeli videóüzenetben közölte a Covid–19-tesztje pozitív eredményét, illetve hogy további teendőit otthoni karanténból fogja ellátni. A lapokat ellepő, egymásnak ellentmondó információáradat lavinaként zuhant a lakosságra, egyeseket a bénulásba, másokat a zavarodottságba taszítva.

Talán a politikába vetett tekintély elvesztésének tükröződése is a jelenlegi helyzet. Az átlag olasz ugyanis legtöbb energiáját nem a szabály betartására, hanem a szabály megkerülésére, kijátszására használja fel. Nem azért, mert született adócsaló vagy gazember, hanem mert évről évre csak azt tapasztalja, hogy mindig csak vesztesen kerül ki a játszmából. Az aktuális egészségügyi vészhelyzetben úgy tűnt, hiába figyelmeztették a lakosságot, hogy lehetőleg otthonukban tartózkodjanak, elkerülve minden olyan társas érintkezést, amely lehetőséget adhat a vírus további terjedésére. Március 5-én országos szinten felfüggesztették az oktatást bölcsődétől az egyetemekig. A rendelet sok esetben a McDonald’s éttermek, bárok, bevásárlóközpontok és egyéb szórakozóhelyek elözönlését eredményezte.

Az állampolgárok érettségét vagy éretlenségét, felelősségét vagy felelőtlenségét a múlt hétvégi reakció bizonyítja legjobban. Giuseppe Conte miniszterelnök szombat este aláírta Lombardia tartomány, illetve a tizenöt északolasz város lezárásáról rendelkező dokumentumot. Az irat tartalmát a sajtó kiszivárogtatta, amelynek következtében pánikszerű menekülés vette kezdetét az északi térségből. Az északolasz tartományokban dolgozók negyven százaléka ugyanis déli származású. Az éj leple alatt ezrek és ezrek rohantak guruló bőröndjeik társaságában, hogy az utolsó vonatot, buszt, repülőjáratot elérve biztonságba helyezzék önmagukat a még nem eléggé megfertőzött déli tartományokban. Ezt már nem lehet a politika kontójára felróni. Ez már egyéni felelőtlenség.

Puglia Campania, Basilicata, Szicília és Szardínia kormányzói felhívást intéztek a délre tartó állampolgárokhoz. Könyörögve kérték, hogy gondolják meg magukat, és térjenek vissza korábbi életterükbe. Egy valami ugyanis egészen biztos. Az északolasz térséghez képest lényegesen elmaradottabb délolasz egészségügyi rendszer nem lesz képes kiállni a Covid–19 próbáját.

A hatóságok felkérték a déli tartományokba visszatérő polgárokat, hogy jelentkezzenek háziorvosuknál, illetve szigorúan tartózkodjanak karanténban az elkövetkező két hétben. Ez már halottnak a csók, mondanánk. Hiszen hiába a hősies karantén, a szűk család megfertőződése után a rokonság gondoskodik a további terjesztésről. A szülőföld és a család iránti lángoló szeretet vagy a közönyös nemtörődömség, önző menekülés kifejeződése?

Egyáltalán, aki az éj leple alatt menekül, annak hogyan lehet felhívni a figyelmét, hogy aztán két hétig maradjon szigorú karanténban? Naiv, aki azt feltételezi, hogy a szabad és felelősségteljes polgárok szabad, jó (?) belátására lehet bízni egy ilyen súlyos egészségügyi vészhelyzetet. Naiv az, aki azt feltételezi, hogy az elkövetkező hetekben csökkenhet az áldozatok száma. Közönyös és önző, aki csak önmaga korlátlan szabadságára gondol, és nem hajlandó meghallani az északolasz kórházakban szolgálatot betöltő orvosok, egészségügyi dolgozók kétségbeesett vészkiáltását: „Már azon gondolkozunk, hogy kinek mentsük az életét, és kit hagyjunk meghalni.”

Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy a kritériumok nélküli feltétlen szabadság eszméje a közöny, az egoizmus vagy a felelőtlenség alacsony szintjére redukálta az állampolgárokat, akik vészhelyzet esetén tehetetlenek, zavarodottak. Nem hallgatnak a józan ész szavára, és az áldozathozatalra képtelenek. A relativizmus béklyójában vergődő társadalom veszte talán pontosan a feltétlen szabadság utáni, utópikus álmokban rejlik?

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Boros Imre

Boros Imre

Privatizáció vagy tervezett kifosztás? (3.)

ĀÉrdekes, hogy a mai balliberálisok még a látszatát is kerülik, hogy hasonlóságot mutassanak a kommunistákkal, pedig a lényeget tekintve nem hasonlók, hanem ugyanazok. Ezért ragaszkodnak a jegybankok függetlenségéhez is

Csizmadia László

Csizmadia László

Mutálódó vírusok

ĀVilágunk kénytelen elviselni, hogy a legyőzöttnek hitt vírusok mutálódnak, és egyre veszélyesebb formákat öltve támadják az emberiséget

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom