Őry Mariann

Vélemény és vita

Magyarvita kifulladásig

Elégedetlen az Európai Parlament a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni jogállamisági eljárásokkal. Ne legyünk naivak, természetesen nem azzal van bajuk, hogy az eljárások elindultak

álláspont

Nem is azzal, hogy boszorkányüldözésre vagy koncepciós perre hasonlítanak. Az rendben van. Az Európai Parlament azért elégedetlen, mert a két ország még mindig nem szenvedett el súlyos szankciókat, no meg azért, mert jobban bele akarnak szólni a folyamatba – hiszen ha rajtuk múlna, büntetnének. Mindennek az aktualitását az adja, hogy holnap a két említett eljárás alakulását vitatják majd meg az EP strasbourgi plenáris ülésén, másnap pedig egy határozatot is el akarnak fogadni. Ez utóbbinak a tervezete már olvasható is a testület honlapján, nincs benne semmi váratlan.

Magyarország az elmúlt hónapokban többször napirendre került, a balliberális képviselők kedvenc klubjában, a LIBE bizottságban egymásra licitálva követelték a képviselők, hogy tessék őket jobban bevonni az eljárásba, és egyáltalán, mi lesz már.

Érthető az elégedetlenségük, hiszen a Brüsszelből azóta hazatért holland képviselő, Judith Sargentini már akkor megmondta, hogy szerinte el kell indítani az eljárást, és meg kell vonni hazánk szavazati jogát a tanácsban, amikor még csak a felkérést kapta meg a jelentés elkészítésére. Ekkor még előtte állt egyévnyi vizsgálódás, vagyis leginkább az a munka, amikor a véleménye igazolásához összegyűjtötte a számára szimpatikus Soros-civilek álláspontjait, valamint korábbi, szintén hasonló forrásokra épülő jelentésekből ollózta össze a legdörgedelmesebb passzusokat, függetlenül azok valóságtartalmától.

Sargentini és eszmetársai továbbra sem azon munkálkodnak, hogy megértsék vagy legalább megismerjék a valós magyar és lengyel helyzetet. Számukra az „orbánozás” politikai erényfitogtatás, a jobb brüsszeli körökbe való belépő. Akit nem gyötörnek rémálmok a „fasizálódó” Magyarországról, az eleve gyanús.

Ahogyan Frans Timmermans számára személyes küldetés és küzdelem volt a Lengyelország elleni eljárás, úgy az egyes EP-képviselők is meg akarják szerezni a maguk szeletét a tortából. A magyar biztosjelölt, Várhelyi Olivér meghallgatásán vagy a LIBE-s „magyarvitákon” századszorra is elpufogtatni ugyanazokat a közhelyeket nem túl nagy cselekedet, és eredménye sincs sok, de hát ki mire képes.

Az egyéni politikai ambíciókon túl a nagyobb cél „az európai projekt” védelme. A nemzetben gondolkodó emberek számára elég hihetetlenül hangozhat, hogy komoly brüsszeli politikusok tényleg képesek projektnek nevezni valamit, amiben szavaik szerint teljes szívükkel hisznek – de valóban így van. A nemzetek feletti struktúra, az egyre mélyülő integráció kiépítése maga a szent projekt, a szuverenista vezetők pedig csak hátráltatják ezt, következésképpen őket Európa-ellenesnek kell nevezni. Európa számukra az Európai Unióval és annak is csak a számukra szimpatikus értelmezésével azonos. Ebből logikusan következik, hogy minden erejükkel igyekeznek megtörni az olyan együttműködési formákat, mint a visegrádi négyek. Sőt nemcsak őket, hanem általában véve próbálják megtörni azokat a társadalmakat, amelyek nem akarnak egy olvasztótégelyben felolvadni. Ehhez meg kell törni a társadalom alapegységét, a családot, az identitásokat – lépésről lépésre minden ellenállást.

A balliberális EP-képviselők sosem lesznek elégedettek a jogállamisági eljárásokkal, mert a tagállamok sosem fognak olyan mélyen belegázolni ebbe az elmebajba, ahogyan ők teszik. Ideje lenne a valós problémákkal foglalkozni. Akad belőlük bőven.

Kapcsolódó írásaink

László Tamás

László Tamás

Frankenstein zöldben

ĀAz új zöld diliház rohamokat intéz a politikai döntéshozók ellen, egyre erőteljesebben zsarolva őket

Bogár László

Bogár László

Paradigmák fogságában

ĀÍrásom címe egyben egy nemrég megjelent könyv címe is. Szerzője Sebők Miklós, az MTA Politikatudományi Intézetének igazgatója