Őry Mariann

Vélemény és vita

Kvótacsapda

Bűnös dokumentum kerül ma az uniós belügyminiszterek tanácskozásának napirendjére. A máltai paktumot a német, az olasz, a francia és a máltai miniszter kötötte az Európai Bizottság migrációs biztosának óvó tekintete mellett

álláspont

Jelen volt a finn belügyér asszony is, aki már csak azért is nyugodt lélekkel adhatta áldását az egész ostobaságra, mert azok, akik a bombák elől menekülve egészen a távoli Észak-Európáig jutnak, szívesebben szipolyozzák a svéd ellátórendszert.

A máltai paktum lényege, mielőtt elfelejtenénk, hogy meghatározott ideig minden, Olaszországban partot érő migránst osszanak szét a vállalkozó kedvű tagállamokban, és majd ott bírálják el, jogosultak-e menedékre vagy sem. Az olaszok tehermentesítésére hivatkoznak, mivel pechjükre pont a Földközi-tenger partján élnek, és rajtuk keresztül akarnak a jellemzően afrikai migránsok Európa gazdag részeibe jutni.

A probléma kezelésének elég hatékony és nyilvánvaló módjával állt elő Matteo Salvini, aki kikötni sem engedte a hajókat, ami következetes végrehajtással elrontotta az embercsempészek üzletét, és hozzájárult ahhoz, hogy a migránsok eleve el se induljanak az életveszélyes úton. Amíg Salvini akadályozta a migránsok bejutását Olaszországba, más országok sem nagyon siettek befogadni őket, a tengeren veszteglő hajók miatt akár hetekig is tartott a huzavona. Nyilván most, hogy valahogy hatalomban kell tartani a választásokat megkerülő baloldali kormányt, már ideje van a nagyvonalúságnak.

Bizonyos korlátok között persze. Seehofer német belügyminiszter megérezte, hogy a 2015-ös migránsválság terheit még mindig nyögő Németországban, ahol második erő az Alternatíva Németországnak, nem az év ötlete újabb bevándorlók betelepítésével előhozakodni. Belekerül ezért a megállapodásba egy kilépési záradék, hogy ha már nyakig ér a szósz, a részt vevő országok otthagyhassák az egészet a fenébe. Ez már csak azért is rendkívül cinikus ötlet, mert az újabb elosztási kvóta ígérete – amit úgy próbálnak önkéntesnek és ideiglenesnek hazudni, mintha 2016-ra már nem emlékeznénk – önmagában meghívást jelent az embercsempészeknek és a migránsoknak.

Mégis, Seehofer szerint a kilépési záradék beépítésével meg lehet akadályozni, hogy a kvótatervnek szívóhatása legyen. A helyében azért nem lennék ennyire biztos abban, hogy a Soros-aktivisták és az embercsempészek majd cizelláltan adják át az üzeneteket az útrakelőknek. Az pedig végképp értelmezhetetlen, hogy a máltai paktumhoz nevét adó politikus az elmúlt napokban már arról beszélt, hogy erős külső határvédelemre van szükség, de a kvóta ötletét továbbra sem engedte el.

Magyarázkodnivalója nemcsak Seehofernek lesz, hanem egy másik máltai cinkosnak, Castaner francia belügyminiszternek is. A négy társát legyilkoló szélsőséges muszlim rendőrségi dolgozó ügye nyilvánvaló hibákra világított rá, ráadásul felmerült a gyanú, hogy a támadás valódi okait megpróbálták eltussolni. A német Die Welt szerint ez az ügy olyan lehet Macronnak, mint Merkelnek a kölni szilveszter. Castanernek és Macronnak inkább a hazai helyzetet kellene kezelnie, ahelyett hogy újabb migránsokat szabadítanak Európára. Mindeközben a francia liberálisok éppen kiátkozzák a neves jobboldali gondolkodót, Éric Zemmourt, amiért egy nagy port kavart beszédben az iszlám és a migráció veszélyeiről beszélt.

A visegrádi belügyminisztereknek keményen kell ma fellépniük, hogy minden lehetséges módon megfékezzék az újabb elmebajt. Elég csak Franciaországra vagy Németországra nézniük, ha esetleg meginognának.

Kapcsolódó írásaink

Csizmadia László

Csizmadia László

A vágy villamosa

ĀA DK, az MSZP, a Momentum és uniós képviselőik a magyarok többségi akaratát próbálják lenini módszerekkel fellazítani. Teszik ezt polgáraink adóiból, miközben száz százalékig megélhetési politikusokká váltak

Bogár László

Bogár László

Ha békét akarsz

ĀAz elmúlt évben a világ országai 1822 milliárd dollárt fordítottak katonai kiadásokra