Domonkos László

Vélemény és vita

Látomás a Duna-korzón

Hát a sors – meg a városrendezés – kifürkészhetetlen akaratából ide kerültünk, a Duna-korzóra, a Vigadó meg Petőfi szobra közé, a régi Pest legnépesebb és legfelkapottabb sétaterére

Ami persze egyáltalán nem úgy tér, mint a Szózat költőjéről elnevezett placc, ami hagyományosan, évről-évre egy kavargó bő hétvége erejéig otthont ad irodalomnak, olvasóknak, könyveknek és találkozásoknak, szellemnek és üzletnek, humornak és eszméknek – annak a nagy és monstre kavalkádnak, amit immáron kilencvenedik alkalommal úgy neveznek: Könyvhét.

Ülünk itt a korzón, a végtelen hosszúságú könyves, bódés, emberáradatos Duna-parti utcának kialakított „térben”. Emlegetik, emlékszünk, valamikor, jó tizenöt éve, volt ám Könyvhét a bazilika előtti téren is, bezzeg az és ez, parkolási nehézségek és a (mostanra elég megrökönyödött) turisták és a szűkösség okozta beszorítottság, és a forgalom és megint csak a parkolás… Szakolczay Lajos érkezik, megélénkül mindenki, még Döbrentei Kornél szigorú vonásai is megenyhülnek. Amonnan Püski Pista integet – ölelések, kedvesen biztató hátbaveregetések, koccintások, nevetés, dedikálás, könyvlapozgatás.

A hajókiránduláson, a bársonyos nyárestében csak megrendült csodálattal lehet nézni a tatról a világ minden királynői fenségét magasan felülmúló, méltóságteljes lassúsággal a magyar halhatatlanságba elúszó Budapestet. Olyan, szinte felfoghatatlanul gyönyörű, hogy látom, régi jó barátom elfojtott sóhaj („uramisten…”) kíséretében kóbor könnycseppet töröl ki a szeme sarkából. Megértem.

És már nem számít, hogy a kicsinyes klikkharcok, a gondos, a futballban használatosnál sokkal lényegesebb, komolyabb helyezkedések között, az érdek hol itt, hol ott kilógó lólábait kerülgetve kell elmenni azért a pohár vörösborért. És hogy mennyire indokolt az éles szemű, hajszálpontos észrevétel, Bulgakov Mester és Margaritája előtt tisztelegve: tisztára Gribojedov…a TÖMEGÍR. Nem?

Vajon ki tudja?

Fél kilenckor is népes még a Duna-korzó, a lámpafény megcsillan a mind sűrűbben előkerülő poharakon, női kacagás hullámzik végig a soron, le a Duna felé, a nagy folyó illatát friss pogácsáé nyomja el, átvillan rajtam Petőfi szobra felé haladva, hogy egykor itt szavalta Sinkovits Imre: „A magyar név megint szép lesz, / Méltó régi nagy hiréhez…” És máris újabb látomás váltja az előzőt, hatvanas évekbeli zene szól, a mi muzsikánk, önfeledten rokizunk valahol (Long Tall Sally vagy Dizzy MissLizzy, mindegy), esetleg lassúra imbolygunk mind szorosabban simulva (Shadows: Sleepwalker, azaz Alvajáró, vagy Beatles: Itt, ott, mindenütt, mindegy), és máris itt van az ifjúság, édes madarával együtt, újra fáradhatatlanok, elnyűhetetlenek, vidámak és magabízók vagyunk, aranyosakat mondunk a mind elragadtatottabban figyelő nőknek, még véletlenül sem nyilal sehol és semmikor, ha kérdeznék, hogy vagyunk, nyugodt lelkiismerettel válaszolhat­nánk: mint a többi húszéves… Sinkovits meg a régi szavalat emlékmítosza tette? A hajó, a nyáreste, az éjszakai Budapest? Netán csak maga a Duna-korzó? Vagy csak a könyvek, az irodalom? A „jöjjön el mindenki, legalább együtt vagyunk” embermelege? Nem tudom. Állok a Duna-korzón, a Duna felől a könnyű szellő úgy simogatja az arcomat, ahogyan csak sokat szenvedett, különlegesen szép arcú nők tudnak az emberhez érni.

Kapcsolódó írásaink

Jobbágyi Zsófia

Jobbágyi Zsófia

Egyenes beszéd

ĀEgy szó, mint száz, a baloldal előválasztási hisztériájának köszönhetően mára eljutottunk oda, hogy boldog, boldogtalan elhiszi magáról, képes lenne vezetni a fővárost

Bogár László

Bogár László

Zöld szilva, piros szilva

ĀAz egyre nagyobb politikai teret ellenőrző zöldek hamis értelmezési kerete következtében narratívájuk szerint az emberi lét válsága néhány nagyon egyszerű, ráadásul javarészt hamis teendőre egyszerűsödik le

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom