Tudomány

Kína még az évtized vége előtt megvetheti a lábát a Holdon

A tervek szerint 2028-ban indul a kínai Csang-o-8 Hold-misszió, amelynek célja, hogy a Csang-o-7-hez csatlakozva lefektesse egy állandó kutatóállomás alapszerkezetét – közölte a Global Times a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) bejelentése nyomán.

Kína még az évtized vége előtt megvetheti a lábát a Holdon
Képünk illusztráció
Fotó: HANDOUT / KARI / AFP

A Csang-o-8 feladata egyebek mellett több holdi terület fizikai vizsgálata, regionális geológiai profilok elemzése, holdi alapú földi megfigyelés és kutatás, in-situ holdi mintaelemzés és erőforrás-hasznosítás.

Kína holdkutatási projektje az „egyenlőség, a kölcsönös előnyök, a békés felhasználás és a mindenki számára előnyös együttműködés" elvét követi, és nyitott a nemzetközi közösség felé – jegyezte meg a CNSA, és megköszönte partnereinek „az emberiség közös jövőjének építéséhez való hozzájárulást".

Ez azt jelenti, hogy a misszióhoz mások is csatlakozhatnak. A Csang-o-8 leszállóegység ugyanis 200 kilogramm hasznos teherforrást kínál, a legfeljebb 100 kilogrammos önálló modultömeggel, amely rendszerszintű és egységszintű együttműködési projektekhez használható. A Csang-o-8 küldetéshez kapcsolódó nemzetközi együttműködési projektekre vonatkozó szándéknyilatkozatok benyújtásának határideje 2023. december 31.

Az előzetes kiválasztás a tervek szerint 2024 áprilisában fejeződik be, a végleges kiválasztás megerősítése pedig ugyanezen év szeptemberében történik meg.

A fentebb már említett Csang-o-7-et a tervek szerint 2026 körül indítják útnak, és elsődleges feladata a holdi víz nyomainak keresése a Hold déli pólusának térségében. A Csang-o-6, amelynek célja a Hold túlsó oldaláról történő mintavétel, szintén az ütemterv szerint halad, és 2024-ben indul.

Ez a küldetés a Hold távolabbi oldalát célozza, és a egyebek mellett az Aitken-medencét fogja vizsgálni, amely a Hold három nagy medencéjének egyike. A nemzetközi együttműködés fokozása érdekében a Csang-o-6 olyan országok és régiók hasznos terheit és műholdas projektjeit fogja szállítani, mint Franciaország, az Európai Űrügynökség, Olaszország és Pakisztán.

Kapcsolódó írásaink