Tudomány

Tudományos válasz született arra, miért rajonganak annyira a macskák a tonhalért

Tonhalra vannak hangolva

Biológiai magyarázatot találhattak a kutatók arra, miért szeretik annyira a macskák a tenger gyümölcseit, különösen a tonhalat (mindezt jól szemlélteti az is, hogy a vadon fogott halak több mint 6%-a macskaeledelben köt ki). Megállapításaikról pedig a Chemical Senses folyóiratban publikált tanulmányban számoltak be – írta meg a Liner.

Tudományos válasz született arra, miért rajonganak annyira a macskák a tonhalért
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Aline Morcillo

Eszerint a válasz az állatok ízlelőbimbóiban rejlik, amelyek az umami íz észleléséhez szükséges receptorokat is tartalmazzák – ez a húsok sós, mély íze, melyet a nyelv teljes felületén lehet érzékelni. A jelek pedig arra utalnak, hogy ez az umami a macskák által érzékelt elsődleges íz, ami nem meglepő annak fényében, hogy húsevő állatok – írták.

De a kutatás rámutatott, hogy a macskák receptorai kimondottan a tonhalban jelentős koncentrációban megtalálható molekulákra vannak „hangolva”, amely magyarázattal szolgálhat a tonhal iránti rajongásukra. Emellett arról is szót ejtettek, hogy az édes és a keserű ízeket miért nem érzik – írta meg a hvg.hu a Science beszámolója alapján.

Kapcsolódó írásaink