Tudomány

Miért kövi mindenhova a kutyája?

Eláruljuk, hogy miért követi minden lépését legkedvesebb szőrös barátod

A kutyája egyben az árnyéka is? Most eláruljuk, hogy miért követi minden lépését legkedvesebb szőrös barátja, olvasható a promotions.hu-n megjelent cikkben. 

Miért kövi mindenhova a kutyája?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kutya az ember legjobb barátja évezredek óta. Egy kutya sosem kialvatlan, sosem kedvetlen, sosem borús, amint színrelép hőn szeretett gazdája, örömében madarat lehetne vele fogatni.

Sok négylábú embertársuk minden mozdulatát figyeli, és minden lépését éberen lesi, ott kullognak a nyomukban. De mi is ennek a pontos oka, hogy a kutya szinte már megszállottként imádja cimboráját?

A ragaszkodó viselkedésre több magyarázat is létezik. A kutyák hiába hű társaik az embereknek évezredek óta, továbbra is az a meggyőződésük, hogy egy olyan falka tagjai, mint vad őseik. Ha nincs más kutya a talonban, akkor az emberi közösség lesz a falkájuk is egyben.

Objektum doboz

Ez a genetikai ösztön szintén, arra sarkallja az ebeket, hogy fáradhatatlanul figyeljék gazdáikat.

A másik nyomós ok a gazdi és a háziállat közt lévő bizalmi kötelék. Ez szintén arra motiválja az ebet, hogy olyan legyen, mint egy mágnes.

Hathónapos koráig egy kutya, a törődésből következtetve, az emberben a kutya mamáját fogja látni, aki gondját viseli, és persze nagyon szereti.

Az idősebb kutyák is ugyanúgy kötődnek az emberekhez, legalábbis azokhoz, akik egy életen át gondjukat viselik. A későbbiekben a sok pozitív tapasztalat és a sok jó emlék köti őket össze,

így az eb a biztonság bástyájának, illetve a világmindenség közepének tekinti a gazdáját.

A kutya ragaszkodását továbbá a vele való foglalkozás is táplálja, pontosabban a nevelési folyamatokra korlátozva. A pozitív megerősítés eszközei, a szóbeli elismerés, a dicséret, meg persze a jutalomfalatka is összekovácsolják a két lelket. Az eb jó magaviseletének kialakítása során, számos olyan szituáció van, mikor elkerülhetetlenül a kutya összpontosítására és figyelmére van szükség. 

Egy jó kutya szófogadó, és így lesz belőle levakarhatatlan pajtás.

Lehet, hogy néha az agyára megy a blöki, hogy folyton a nyomában jár, de nem érdemes elfelejteni, hogy mindezt pusztán szeretetből teszi.

Érdemes tehát jó néven venni ezt a szokását, persze ha egy kis magányra vágyik, ne féljen magára zárni az ajtót, legjobb barátja nem fogja zokon venni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom