Tudomány

Több ezer éves titkokat árultak el a csillagok

Akár még az élet értelmét is megismerhetjük belőlük

Az asztrológia jóval többől áll, mint a napi horoszkóp az újságok utolsó oldalán – értő szemmel olvasva a képletünket jobban megismerhetjük önmagunkat – írja a Promotions.hu.

Több ezer éves titkokat árultak el a csillagok
Fotó: NorthFoto

Az asztrológia már nagyon régóta megosztja az embereket. a népesség egyik fele feltétel nélkül hisz benne, rendszeresen nézi, mit írnak a saját jegyéről, a másik fele pedig humbugnak tartja az egészet. Mi ebben a cikkünkben megpróbáljuk ismertetni az asztrológia alapjait, amelyek nem meglepő módon jóval túlmutatnak azon, amit az újságok horoszkóprovatában találunk.

Az emberiség története során minden nagy kultúra foglalkozott valamilyen formában azzal, hogy a csillagok milyen hatással lehetnek az életünk eseményeire. Más-más rendszereket alkottak, az ókori görögök pl. több mint 300 égitest megfigyelése alapján vontak le következtetéseket, de az ó-indiai szanszkrit magaskultúrák akár több tízezret is figyelembe vettek egy horoszkóp megalkotásánál (az óind tradíció híres arról, hogy óriási magas számokkal dolgozott, világkorszak-leírásaik több millió-milliárd évekről beszélnek).

Az általunk a nyugati világban általánosan használt asztrológiai terminológia babiloni hagyaték, és napjainkra pusztán a születési dátumunk alapján megállapított napjegy alapján állítanak fel horoszkópokat (vagy legalábbis pár soros, kétes eredményű jóslatokat).

Szinte mindenki előtt ismert a 12 állatövi jegy, ha megkérdezik tőlünk, hogy mi a csillagjegyünk, akkor általában mondjuk is, hogy melyik jegyben születtünk, születési dátumunk alapján. Ám akik komolyabban szeretnének foglalkozni a dologgal, hamar rájönnek, hogy azért az emberek személyisége általában komplexebb egy sztereotíp, ötmondatos leírásnál. Erre rájöttek az ókorban is az asztrológia úttörői, ezért jóval komplexebb képleteket állítottak fel az ember személyiségének elemzésére. 

A tradicionális babiloni asztrológiában a Naprendszer minden bolygója életünk egy területét szimbolizálja. Minden bolygó egy bizonyos jegyben áll születésünk pillanatában, és az ily módon életünk adott területén (amelyet az adott bolygó szimbolizál) meghatározó súllyal jelenik meg. Így előfordulhat, hogy például a Nap születésünk pillanatában a Rák jegyében áll (amely jegyhez általában érzékenységet, kedvességet szoktak társítani), ám más meghatározó bolygóink egész más jegyben állnak (pl. első blikkre akár faragatlannak tűnő Bak–Kos-szerű jegyekben), így egy Rák jegyű ember egészen máshogy viselkedhet,

Amit pusztán a Rák-napjegy meglétéből gondolnánk.

Az első legfontosabb bolygó nyilvánvalóan a Nap. Sokan felkiáltanának, hogy a Nap nem bolygó, hanem csillag. Ám az asztrológia nem asztroNÓMIA, nem csillagászat, minden égitestre, a Holdra is bolygóként hivatkoznak. Ez nem tudományellenes, pusztán más kifejezést használnak ugyanarra a dologra, szakmai zsargonnak tekinthető (régen egyébként a magyar nyelvben ismert volt a „bolygócsillag” kifejezés, minden csillagra ezzel a kifejezéssel hivatkoztak). A Nap az ego, az én bolygója, „alaprezgésünket” szimbolizálja, ez a fő identifikációs pont, lényünk leglényegibb része, akik vagyunk, a végső szót tulajdonképpen a Nap „mondja ki”.

A Hold a belső érzelmi világunkat szimbolizálja. Pl. ha a Napunk a hideg, logikusnak mondott Vízöntő jegyében áll, ám Holdunk a jóval grandiózusabb, érzelmileg túlfűtöttebb Oroszlán jegyében, akkor a belső, emocionális dolgokkal kapcsolatos hozzáállásunkat jobban fogják reprezentálni az Oroszlán jegyéhez társított tulajdonságok, mint a Vízöntő jellegűek.

A Merkúr, nem meglepő módon a kommunikációt szimbolizálja (Mercurius volt a római mitológiában az istenek hírnöke), hogy viselkedünk kifelé, milyen dolgok érdekelnek bennünket, és azt hogyan közvetítjük a világ felé. A Kos Merkúr-jegyűek hevesebbek, a Halak Merkúr-jegyűek csapongóbbak-fantasztábbak, és így tovább.

A Vénusz, a „kis szerencse bolygója”, az emberi kapcsolataink, szerelem, pénz bolygója. Hogyan állunk a szépséghez, mit keresünk a partnerünkben, hogyan állunk az anyagi dolgokhoz – gyanús, hogy egy Bika-Vénusz ember háza díszesebb, mint pl. egy Bak-Vénuszé.

A Mars az erő, küldetés, szenvedélyünk bolygója. Mars-jegyünk fogja megmutani, hogy milyen hozzállásal fogunk hozzá céljaink eléréséhez, mekkora léptékű célokban gondolkodunk, hogyan is érjük el a célunkat. Nem túl meglepő, ha például egy professzionálisan küzdősporttal foglalkozó ember esetében Kos-Mars állást találunk, míg az akadémisták körében feltehetően több Szűz-Mars állású embert találunk.

A Nap, a Hold, a Merkúr, a Vénusz és a Mars úgynevezett személyi jelölők, külső szemmel is könnyen látható, meghatározó, alapvető tulajdonságaink szimbólumai. Természetesen a többi bolygónak (sőt, aszteroidáknak és nemcsak Naprendszeren belüli bolygóknak) is megvan a szimbolikája. A dolgot tovább bonyolítja, hogy amikor kirajzolnak egy képletet, a különböző bolygók is különböző pozicióban vannak egymáshoz képest, és ezek az úgynevezett fényszögek szintén befolyásolnak dolgokat. Egy asztrológiaképlet értelmezése sosem független az aktuális asztrológustól, így nem nevezhető egzakt tudománynak. Van asztrológus, aki inkább az érzelmi világ dolgai felé becsatornázott érzékenységgel rendelkezik, azokat az állásokat tudja tisztábban értelmezni, van, akit az anyagi világban megjelenő dolgok érdekelnek jobban, és arra van jobb rálátása.

Az interneten rengeteg információ fellelhető, így ha érdekel minket a téma, saját magunkat is képezhetjük, ebben a cikkben tényleg csak a legalapvetőbb dolgokat súroltuk. Egy jó tanács a végére: általában azok az oldalak a leghitelesebbek, amelyek minél „fapadosabbak”, nincs túltolva a design, sokszor szinte csak szöveg, kép nélkül. Hiteles asztrológus sosem állítja magáról hogy mindent tud, az asztrológia tulajdonképpen a „lehetőségek lehetőségének a lehetőségének” a tudománya. 

Az embert mindig is érdekelte saját személyisége, ki ő, mitől működik úgy ahogy. A modern pszichológia erre építve tett szert óriási népszerűségre, ám megeshet, hogy a tradicionális tanok is nagy titkokat nyithatnak fel azok előtt, akik hajlandóak utánanézni a dolgoknak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom