Tudomány

Feltalálták a szuper csúszós vécécsészét

Semmi sem tapad meg rajta

A hagyományos porcelán és kerámia vécécsészéknek lejárhat az ideje, ha a kínai Huazhong Tudományos és Technológiai Egyetem tudósainak új, 3D-nyomtatással készült tervezete elterjed – a legfontosabb előnye pedig az ultracsúszós felület – írja a ScienceAlert.

Feltalálták a szuper csúszós vécécsészét
Fotó: NorthFoto

A vécékagylóra tapadó széklet nemcsak a fürdőszobalátogatók és a takarítók számára kellemetlen, hanem jelentős mennyiségű vizet is pazarol, mivel több öblítésre van szükség az anyag eltávolításához.

A tudósok ezt a problémát akarták megoldani egy tapadásmentes vécécsésze elkészítésével. Anyagként műanyag és hidrofób homokszemcsék keverékét használták, amelyeket lézeres 3D-nyomtatási technikával olvasztottak össze, egy olyan kialakításban, amely körülbelül tizedakkora, mint egy hagyományos vécécsésze.

A tesztelések során a kopásálló, szuper csúszásmentes öblítésű vécécsészében semmi sem tudott megtapadni.

„Az így elkészített ARSFT különböző folyadékokkal, például tejjel, joghurttal, erősen ragacsos mézzel való érintkezés után is tiszta maradt, bizonyítva kiváló taszító képességét az összetett folyadékokkal szemben” – írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.

„Figyelemre méltó, hogy az ARSFT még az 1000 ciklusos csiszolópapírral történő koptatás után is megőrzi rekordot jelentő szuper csúszásképességét.”

A tapadásmentes vécéfelületeket már korábban is kifejlesztették, de ezek az ismételt öblítéssel hajlamosak elhasználódni, így valami, amely megőrzi csúszóképességét, sokkal jobb választás a hagyományos anyagok helyettesítésére.

Ráadásul a kenőanyag pótolható, hogy a csésze ultracsúszós maradhasson. A tudósok szerint kevesebb vízre lenne szükség az öblítéshez és a tisztításhoz, amely gyorsan összeadódna vécék millióinál.

Az öblítéses vécé csak néhány évszázada létezik csupán, de ma már naponta több mint 141 milliárd liter édesvizet használunk világszerte a vécék öblítésére, amely csaknem hatszorosa Afrika napi vízfogyasztásának.

Ma a világ nagy része küzd azért, hogy biztonságos, tiszta vízhez jusson, és ez a probléma az éghajlatváltozás miatt csak súlyosbodni fog. Az ehhez hasonló innovációk valódi változást ígérnek – de a koncepciót most tovább kell fejleszteni és szélesíteni kell.

„A kiváló kopásálló csúszásgátló képességgel rendelkező 3D-nyomtatott tárgy koncepciója javítani fogja a szuper csúszós anyagok fejlesztését, és tovább fogja csökkenteni a vízfogyasztást az emberi társadalomban” – írják a kutatók.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom