Tudomány

A varjak statisztikai következtetéseket használnak döntéseik meghozatalához

Mégsem olyan madáragyúak

A varjak a hollófélék családjának rendkívül intelligens tagjai, és bár könnyen összetéveszthetők a hollókkal, egy nemrégiben készült tanulmány szerint képesek statisztikai következtetés alkalmazására – írja az IFLScience.

A varjak statisztikai következtetéseket használnak döntéseik meghozatalához
Fotó: NorthFoto

A statisztikai következtetés ebben az esetben azt jelenti, hogy a korábbi tapasztalatok, amelyek alapján valamit választottak, befolyásolják annak esélyét, hogy ismét azt a döntést hozzák. A Tübingeni Egyetemen két hollót arra képeztek ki, hogy egy érintőképernyőn lévő képeket csipkedjen, és jutalmat kaptak. Innen indult tovább a kísérlet. Kilenc különböző képere képezték ki őket, és a képeket 10, 20 és 30 százaléktól egészen 90 százalékig terjedő jutalmazási valószínűséghez társították.

„Bevezetjük a valószínűségek fogalmát, például azt, hogy nem minden képre való csipkedés eredményez jutalmat” – mondta dr. Melissa Johnston, a tanulmány vezető szerzője, a Tübingeni Egyetem Humboldt-ösztöndíjasa az Ars Technicának. „Itt tanulják meg a varjak a képernyőn megjelenő kép és a jutalom elnyerésének valószínűsége közötti egyedi párosításokat.” 

A varjak gyorsan képesek voltak megtanulni az egyes képekhez kapcsolódó különböző jutalomszerzési valószínűségeket. 

A kísérleteket 10 napos tréning után végezték el, és a kutatók megállapították, hogy a két varjú következetesen képes volt kiválasztani a jutalom nagyobb valószínűségével járó képet. Ez azt mutatja, hogy képesek a statisztikai következtetés alkalmazására. A varjak még azt is megjegyezték, hogy egy hónap tréning nélkül is emlékeztek arra, hogy melyik képhez melyik nagyobb jutalom társult. 

„A varjak feladata az volt, hogy meglehetősen absztrakt mennyiségeket (azaz nem egész számokat) tanuljanak meg, ezeket absztrakt szimbólumokkal társítsák, majd az információk e kombinációját jutalommaximalizáló módon alkalmazzák” – tette hozzá Johnston.

Az eredmények azt mutatják, hogy a varjak képesek voltak statisztikai következtetéseket levonni, és ismételten a nagyobb jutalmazási valószínűségű képeket választották. Mindkét varjú az esetek 76 százalékában a magasabb jutalmat választotta. Akkor is nagyobb valószínűséggel választották a magasabb jutalommal rendelkező képet, ha az 50 százalék feletti jutalom valószínűséggel szerepelt a választásukban. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom