Tudomány

A betegek jobb eredményeket érnek el, ha női sebészek operálják őket

Ezeknél a betegeknél kevesebb szövődmény fordul elő

A kutatócsoport, amely azt vizsgálta, hogy van-e összefüggés a sebész neme és az eredmények között, egymillió, a kanadai Ontarióban 2007. január 1. és 2019. december 31. között műtött beteg adatait vizsgálta – írja az IFLScience.

A betegek jobb eredményeket érnek el, ha női sebészek operálják őket
Fotó: NorthFoto

A csapat nyomon követte a betegeket, akik 25 gyakori elektív vagy sürgősségi műtét valamelyikén estek át, és a műtétet követő 90 nap és egy év alatt bekövetkezett minden olyan "műtét utáni nemkívánatos eseményt, amelyet a halál, a visszafogadás vagy a szövődmény összetett formájaként definiáltak", vizsgálta.

Ezután összehasonlították a férfi és női sebészek eredményeit. Ez a tanulmány, akárcsak egy másik, tegnap közzétett tanulmány, amely az epehólyag-eltávolításon átesett betegek eredményeit vizsgálta, azt találta, hogy a férfi sebészek által kezeltek rosszabbul teljesítettek.

"A beteg, az eljárás, a sebész, az aneszteziológus és a kórház jellemzőinek figyelembevétele után e kohorszvizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a női sebészek által kezelt betegeknél alacsonyabb a műtét utáni kedvezőtlen kimenetel, beleértve a műtét utáni 90 napon és egy éven belüli halálozást, mint a férfi sebészek által kezelteknél" - írta tanulmányában a kutatócsoport. "Ezek az eredmények tovább támasztják alá az orvos neme alapján a betegek kimenetelében mutatkozó különbségeket, amelyek mélyebb vizsgálatot igényelnek a kiváltó okok és a lehetséges megoldások tekintetében."

Az eredmények közötti különbség a műtét után egy évvel még hangsúlyosabbá vált.

"Ez az összefüggés érdekes és fontos" - mondta Tim Mitchell, az Angol Királyi Sebészkollégium elnöke a The Guardiannek - "Az összefüggés azonban nem jelent ok-okozati összefüggést, és az egyik lehetséges magyarázat az esetek összetettségével függhet össze". A szerzők megpróbálták figyelembe venni az esetösszetételt a zavaró tényezőkre való korrekcióval, de a maradék zavaró tényezőket nem lehet kizárni. Egyetértek azzal, hogy a sebész mint a 'magányos cowboy' ideálja egy rég letűnt korszakhoz tartozik."

Annak ellenére, hogy ezeket a különbségeket több tanulmányban is megtalálták, és javaslatokat tettek, az okok még mindig nem tisztázottak.

"A nők és a férfiak másképp gyakorolják az orvoslást, bár kevés kutatás létezik a női és férfi sebészek tanulási stílusában, a készségek elsajátításában vagy az eredményekben mutatkozó különbségekről" - írták egy hasonló tanulmány szerzői 2017-ben. "Nem ismerjük azt a mechanizmust, amely a női sebészek által kezelt betegek jobb eredményeinek hátterében áll, bár ez összefügghet az irányelvekkel jobban összhangban lévő, betegközpontúbb és jobb kommunikációval járó ellátással".

A jelenlegi munkacsoport megjegyzi, hogy más tanulmányok szerint a női betegek jobban teljesítenek, ha női orvos kezeli őket.

"Ezen adatok ellenére a nőket továbbra is sokféleképpen marginalizálják a munkahelyeken" - állapítják meg. "A legjobb betegellátás biztosítása érdekében a szervezeteknek támogatniuk kell a női orvosokat, és meg kell tanulniuk, hogyan érik el ezeket a jobb eredményeket."

Kapcsolódó írásaink