Tudomány

Kína már több harci drónt exportál, mint az USA vagy Izrael

Izrael volt a világ vezető drónexportőre, az elmúlt években azonban több állam is felbukkant a piacon

Hiába nem veszi fel a versenyt az amerikai fejlesztésűekkel minőség terén, a kínai változat a katonai drónokból is olcsóbb, ezért sok állam számára vonzó – írta meg a Magyar Nemzet.

Kína már több harci drónt exportál, mint az USA vagy Izrael
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint Kína az elmúlt évtizedben mintegy 282 katonai drónt adott el 17 országnak. Összehasonlításképpen az Egyesült Államok mindössze 12 pilóta nélküli rendszert exportált − az adatok nem tartalmazzák az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásokat − az elmúlt tíz évben az Egyesült Királyságnak és Franciaországnak – írta meg a Magyar Nemzet.

A napilap felidézte, sokáig Izrael volt a világ vezető drónexportőre, az elmúlt években azonban több állam is felbukkant a piacon.

„A török Bayraktar TB2-es drónok először Szíriában, később pedig a 2020-as örmény−azeri háborúban hívta fel magára a világ figyelmét kiemelkedő teljesítményével. Ennek köszönhetően az eszközöket gyártó Baykar vállalat 2022 szeptemberére már 24 országgal állapodott meg az értékét jelenleg Ukrajnában is bebizonyító drón exportálásáról. A nagy kereslet miatt a vállalat a jövőben növeli gyártási kapacitásait” – fogalmazott cikkében a Magyar Nemzet.

Az írásból azonban az is kiderül, hogy a kínai vagy török drónok minőségben még nem veszik fel a versenyt az amerikai fejlesztésűekkel, ugyanakkor alacsonyabb áruk miatt akár sokkal vonzóbbak lehetnek azoknál.

Míg a török Bayraktar TB2 körülbelül ötmillió dollárba, a kínai CH−4 négymillióba, addig az amerikai MQ−9 Reaper húszmillió dollárba kerül – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink