Tudomány

Különleges élővilága van a csendes-óceáni szemétszigetnek

A szemétsziget a hosszú idő alatt a tengerbe került és az áramlatok segítségével egy helyre gyűjt műanyag hulladék eredménye

Egy nemzetközi kutatócsoport nemrégiben a Nature Ecology & Evolution folyóiratban számolt be annak a felmérésnek az eredményéről, amelyben megvizsgálták, miféle élővilága van a szemétszigetnek. A kutatást a Hawaii Egyetem (Manoa) óceán- és földtudományi intézete mutatta be – írta meg a National Geographic.

Különleges élővilága van a csendes-óceáni szemétszigetnek
Képünk illusztráció
Fotó: Hemis via AFP/Franck Guiziou

A kutatás során a műanyag szemétszigethez kapcsolódó, de eredetileg különféle csoportokhoz tartozó, part közeli életmódokat űző állatokra bukkantak a megvizsgált műanyag 70 százalékán, és úgy találták, több parti fajt hordozott a szemétsziget, mint ahány nyílt óceáni életmódút.

Ez a felfedezés arra utal, hogy a tengeri ökoszisztémák közt sok millió év alatt kialakult biológiai-földrajzi határok gyorsan megváltoznak a szubtrópusi köráramlatokban felhalmozódó műanyag szemét miatt – mondta Linsey Haram, a kutatás vezetője.

A kutatók egy speciális csoportot – FloatEco – hoztak létre, amelynek feladata ezen lebegő életközösségek megismerése több tudományterület szakembereinek a segítségével. E csoport elemzett 105 egyedi műanyag mintát, amiket az Ocean Cleanup szervezet 2018–19-ben gyűjtött be a Csendes-óceán északi felén lévő szubtrópusi köráramlatban.

A kutatók 37 parti vizekben honos gerinctelent találtak, pont háromszor annyit, mint nyílt vízi életmódút. Ezek nemcsak túléltek a műanyagon, hanem szaporodtak is ott. Meglepően könnyedén meghódították az újonnan érkező úszó tárgyakat – beleértve a kutatók műszereit is. Ezek a tapasztalatok megmutatták, hogy új nézőpontból kell már vizsgálni a parti állatfajok terjedési lehetőségeit is.

Olyan életközösségek jönnek így létre, amelyek korábban nem létezhettek. Azt ugyan eddig is ismerték, hogy egyes fajok megtelepednek a műanyag szeméten, ám azt nem tudták, hogy mennyire képesek fennmaradni. A talált állatfajok közt voltak egészen aprócska rákfélék, mohaállatkák, tengerirózsák.

A szemétszigeteken óceáni hódító útra induló állatok könnyen inváziós fajjá válhatnak távoli helyszíneken, így például a Hawaii-szigetek partjainál is. A csendes-óceáni szemétszigetből időről időre ide is kisodródnak darabok, és velük könnyen érkezhetnek ázsiai vagy észak-amerikai fajok. A kutatók szerint fontos volna minden korábbinál nagyobb figyelmet szentelni e szemétszigetek élővilágának.

Kapcsolódó írásaink