Tudomány

Csigolyák inspirálta lépcső

Andrew McConnellt a bálnák gerince ihlette meg csigalépcsője tervezésekor

Enyhén tekeredő-csavarodó oszlop, amelynek elemei jelentős terhelést képesek elviselni. A National Geographic szerint ez az állítás nemcsak gerincoszlopunkra, a lépcsőkre is igaz lehet – legalábbis egy bizonyos lépcsőtípusra.

Csigolyák inspirálta lépcső
A különleges, organikus összeköttetésnek köszönhetően a csigolyalépcső fokai könnyedén megbirkóznak a több irányból is ható erőkkel
Fotó: Northfoto

Andrew McConnellt a bálnák gerince ihlette meg csigalépcsője tervezésekor: a kanadai
építész alkotásában a fokokat is magukban foglaló elemek úgy kapcsolódnak, mint a gerincoszlopban a csigolyák, ezáltal alátámasztást nem igénylő struktúrává állnak össze.

A szomszédos tagokat acéltüskék rögzítik egymáshoz, a szerkezet szilárdságát a korlát spiráljában futó merevítőelem is növeli.

A legalsó és a legfelső fokot természetesen rögzíteni kell a födémhez, ám ezenkívül semmilyen oszlop, konzol nem támasztja alá a könnyed, elegáns
vonalú csigolyalépcsőt. (A csigalépcsőről képeket ezen a linken találhatnak.)

Sőt, mint McConnell hangsúlyozza, a lépcső maga is teherviselő elemként szolgál, mintegy a padlóba vezeti a lépcsőn járók súlyát. A különleges, organikus összeköttetésnek hála, a csigolyalépcső fokai könnyedén megbirkóznak a több irányból is ható erőkkel.

Kapcsolódó írásaink