Tudomány

Válaszolnak-e a farkasvonyításra a kutyák?

Ez az első kutatás, amely célzottan a kutyák vonyító viselkedését vizsgálta

AZ ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák farkasvonyításra adott reakcióit vizsgálták. Arra keresték a választ, hogy vajon fajtánként eltér-e a kutyák vonyítási hajlandósága, és ha igen, szerepet játszik-e az adott fajta farkasokhoz való genetikai közelsége, az egyed kora és neme. A világon egyedülálló kutatás eredményeit a Communications Biology folyóiratban jelentették meg – írja a National Geographic.

Válaszolnak-e a farkasvonyításra a kutyák?
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Ha vonyítást hallunk az erdőben, valószínűleg rögtön egy farkas jut először eszünkbe. A feltételezés nem alaptalan, hiszen a vonyítás a farkasok legjellegzetesebb hangadása. Azonban nem csak a farkasok vonyítanak, a kutyafélék családjának több tagjánál is előfordul ez a hangtípustű. A farkasok például arra használják, hogy fajtársaikkal nagy távolságokon keresztül kommunikáljanak, kijelöljék a territóriumuk határait, és hogy válaszvonyítással osszák meg egymással a helyzetüket.

Háziasított rokonaiknál, a kutyáknál sokkal komplikáltabbnak tűnik a vonyítás használata. Míg bizonyos fajták, mint a farkashoz nagyon hasonlító szánhúzók, gyakran vonyítanak nem állati eredetű hangra is (pl.: sziréna, harang, zene), addig más kutyák egyszer sem mutatják ezt a viselkedést az életük során.

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói kíváncsiak voltak arra, hogy vajon tényleg hajlamosabbak-e bizonyos fajták vonyítani, és ha igen, akkor ennek van-e köze a fajták farkasokkal való genetikai hasonlósághoz?

Hogy választ kapjanak ezekre a kérdésekre, a kutatók megvizsgálták, hogy hogyan reagálnak családi kutyák a farkasvonyításra. 68 olyan kutyát teszteltek le, amelyek fajtájuk alapján különböző genetikai távolságra állnak a farkastól.

„Eredményeink alapján azok, amelyek genetikailag közelebbi rokonságban állnak a farkassal, úgynevezett ősi fajták, gyakrabban válaszolnak vonyítással a farkasoknak, míg a genetikailag távolabb állók – őket modern fajtáknak hívjuk –, inkább ugatással reagálnak. Vagyis úgy tűnik, hogy bár a legtöbb kutya képes vonyítani, a modern fajták már nem használják ezt a hangadást az eredeti funkció szerint. Ennek az lehet az oka, hogy a modern fajták kialakítása során már eltérőbb volt a kutyák szociális környezete, mint az ősi fajtáknál, és már nem volt szükség a nagy távolságú kommunikációt szolgáló hangtípusra” – magyarázza Lehoczki Fanni, a kutatás fő szerzője.

„Az eredmények azt is sugallják, hogy azok a fajták, amelyek többet vonyítottak, több stresszjelzést is mutattak a vizsgálat során. Azt feltételezzük, hogy az ősi fajták jobban »értik« a farkasok vonyítását, mint a modernek. A teszthelyzetben az ősi fajták egy idegen falka territóriumán érezhették magukat, amely stresszt váltott ki belőlük, és így – a farkasokhoz hasonlóan – vonyítással jelezték jelenlétüket a vonyító falkának, hogy így elkerülhető legyen egy esetleges találkozás, amely igen veszélyes lehetne a kutyának” – foglalja össze Faragó Tamás, az Etológia Tanszék szenior kutatója, a kutatás szerzője. „Érdekes módon a fajták közti különbség a vonyításban csak idősebb kutyáknál (ötévesnél idősebb) figyelhető meg, ami mögött valamiféle korral együtt járó személyiségbeli változás vagy esetleg tapasztalat hatása állhat. Feltételezésünk szerint a vonyítás, amely stresszjelzésekkel is társult a tesztünk során, félelem jele lehet, és így az idősebb kutyák félősebbek voltak a jelen helyzetben, amelyet korábban különböző tanulmányok már leírtak. Azonban ennek megerősítése további vizsgálatokat igényel.”

A fajta és a kor mellett a kutatók egyéb faktorok hatását is megvizsgálták a vonyítással kapcsolatban, például a nem és az ivari státusz, amelyek számos aspektusát befolyásolják a kutyák viselkedésének.

„Az eredményeink alapján a hím nemi hormonok valahogyan érintettek a vonyításban, ugyanis míg az ivaros és ivartalanított nőstények közt nem találtunk különbséget, a hímeknél igen: az ivartalanított kanok, amelyeknél tesztoszteron már nem termelődik, hosszabban vonyítottak, mint az ivaros kanok. Mivel az irodalom alapján az ivartalan kanok félősebbek, ez az eredményünk egybevághat a feltételezésünkkel, miszerint a vonyítás a vizsgált szituációban a félelem jele lehet, vagyis a kutyák válasza a farkasvonyításra: félek, kérlek, ne gyere közelebb!” – mondja Lehoczki Fanni.

Ez az első kutatás, amely célzottan a kutyák vonyító viselkedését vizsgálta. Az eredmények alátámasztják a feltételezést, miszerint a háziasítás megváltoztatta a kutyák hangrepertoárját, és a különböző funkciókra való szelekció hatással volt arra, hogy a fajták hogyan dolgozzák fel és használják ezt az ősi kommunikációs formát.

Kapcsolódó írásaink