Tudomány

Saját halottjának tekinti Schmidt Egon ornitológust a Kulturális és Innovációs Minisztérium

Szakmai tevékenységét nemzetközi szinten is elismerték

Saját halottjának tekinti az életének 92. évében kedden elhunyt Schmidt Egon ornitológust, Kossuth-díjas írót, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tiszteletbeli elnökét a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) – közölte a tárca.

Saját halottjának tekinti Schmidt Egon ornitológust a Kulturális és Innovációs Minisztérium
Saját halottjának tekinti Schmidt Egon ornitológust a Kulturális és Innovációs Minisztérium
Fotó: YouToube

Schmidt Egon 1931. június 16-án született Budapesten. Gyermekkorát Becsehelyen töltötte, majd Nagykanizsára járt gimnáziumba. 1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykert, majd a Magyar Madártani Intézet munkatársa, 1980-tól az Állatvilág magazin szaklektora. A madárökológiai vizsgálatok mellett éveken át kutatta a hazai bagolyfajok táplálkozását, és a hazai rigófélék elismert szakértője volt. Komoly érdemeket szerzett a madárjelölések terén a madárgyűrűzés hazai koordinálásával.

Schmidt Egon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító tagja, majd alelnöke, 2012-től pedig tiszteletbeli elnöke volt.

Szakmai tevékenységét nemzetközi szinten is elismerték, őt kérték fel a Neue Brehm Bücherei című sorozatban a kékbegy, a karvalyposzáta és (Farkas Tibor társszerzővel) a kövirigó fajmonográfiájának megírására. A Madártani Intézet folyóiratában, az Aquilában 125 közleménye jelent meg 1951–2006 között. Írói munkássága mintegy 100 könyvből és több mint 3500 ismeretterjesztő írásból áll. 17 éven át készített – Balogh Istvánnal együtt – madárhang-felvételekkel színesített anyagokat a Magyar Rádió hetente jelentkező Oxigén című magazinműsorába.

„Schmidt Egon példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők generációinak nyújtott inspirációt. Írásain, előadásain a hazai természetvédelemben dolgozó természetvédő szakemberek, aktivisták egy teljes generációja nevelkedett" – olvasható a méltatásban.

Munkásságát 1993-ban Pro Natura emlékplakettel, 2009-ben Kossuth-díjjal ismerték el. 2015-ben Ferencváros Környezet- és Természetvédelméért díjat kapott, amelynek elnevezése a következő évtől Ferencváros Schmidt Egon-díja lett – áll a KIM közleményében.

Kapcsolódó írásaink