Tudomány

Repülő autó prototípusának működését engedélyezték Kínában

Az engedély egyelőre csak bizonyos feltételek közötti repülést tesz lehetővé

Lassan, de közelít Kínában a repülő autók korának eljövetele, egy ilyen típusú jármű működtetését már engedélyezték, bár egyelőre behatárolt körülmények között – írta a raketa.hu.

Repülő autó prototípusának működését engedélyezték Kínában
Az XPeng X2
Fotó: AFP/STRINGER/ANADOLU

Az Xpeng AeroHT az általa fejlesztett X2-t az első valódi repülő autóként definiálja, bár erre a titulusra más cégek járművei, például a szlovák AirCar, és a Switchblade is pályázhatnának, de valójában őket is régen megelőzte az 1973-ban megépített Mizar 210 – írta a raketa.hu.

Hozzátették, az X2, úgy mint a többi versenytársa, képes lesz arra, hogy hibrid módon működjön: az utakon is közlekedhet kerekeken gurulva, de szükség esetén a levegőbe is emelkedhet a kihajtható propellerek segítségével. A jármű teljes szerkezete szénszálas anyagból készül, emiatt rendkívül könnyű (560 kg), és zárt utaskabinjában két személy fér el. Maximális sebessége elérheti a 130 km/h-át és hatótávja az úton való haladás közben 600 km-esnek ígérkezik.

Objektum doboz

A jármű végső, eladásra szánt változatát a cég valódi autó formájúra tervezi, de a prototípus még inkább eVTOL-nak mondható külalak és működési mód tekintetében is. Az X2 jelenlegi verziója tavaly októberben Dubajban emelkedett a magasba először nyilvánosság előtt, és az Xpeng AeroHT bejelentése szerint most megkapta a szükséges engedélyeket is a hatóságoktól a további repülésekhez és a szélesebb körű üzemeltetéshez.

Az engedély egyelőre csak bizonyos feltételek közötti repülést tesz lehetővé, de a cég nem részletezte, hogy ez mit jelent pontosan, annyi azonban biztos, hogy a tesztelések tovább zajlanak és az X2 hatodik generációs, végső változata 2024-ben 150 ezer dollár (54 millió forint) körüli áron a vásárlókhoz érkezhet – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink