Tudomány

A Facebook szándékosan le tudja meríteni a mobilunkat, állítja egy volt alkalmazott

A férfi pert indított volt munkaadója ellen

George Hayward, a Facebook anyavállalatának, a Metának volt adattudósa azt állítja, hogy a Messenger alkalmazás fel tudja emészteni a telefonok töltését, hogy a cégnél ezzel összefüggő teszteket futtassanak. A férfi pert indított volt munkaadója ellen – írja a rakéta.hu.

A Facebook szándékosan le tudja meríteni a mobilunkat, állítja egy volt alkalmazott
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A New York Post nevű amerikai bulvárlap számolt be először Hayward állításairól. Cikkük szerint úgynevezett negatív teszteléskor, vagyis az alkalmazások nem megfelelő használatának ellenőrzésekor alkalmazzák ezt a megoldást. Ilyenkor például arra kíváncsiak, hogy ha már nincs megfelelő töltöttsége az eszköznek, akkor mennyire gyorsan fut a program, vagy megfelelően tölti-e be a képeket. A lemerült akkumulátor viszont a férfi szerint veszélyes olyan körülmények között, amikor muszáj másokkal kommunikálni, például – de nem kizárólag – rendőrök vagy más mentőegységek esetében – áll a keresetben, amelyet egy New York városi manhattani szövetségi bíróságon nyújtott be.

„Azt mondtam a főnökömnek, hogy ez árthat valakinek, erre ő azt mondta, hogy azzal, hogy néhány embernek ártunk, nagy tömegeknek segíthetünk" – idézi George Hayward szavait a Post.

Állítása szerint azért rúgták ki novemberben több mint három évnyi munkavégzés után, mert nem volt hajlandó ilyen negatív tesztekben részt venni. Ezért indította a pert, amit azóta visszavont, mert a feleknek először békéltetésen keresztül kell megpróbálniuk rendezni a vitát. Fontos kiemelni, hogy a férfi nem tudja, hány készüléket tettek ki ilyen tesztnek. Az alapján gondolja, hogy valóban történtek ilyen esetek, hogy azokról említést tesz egy általa olvasott belső dokumentum.

Nem először fordult elő hogy a Facebook anyavállalatáról kitálalt egy volt dolgozó. A legismertebb ilyen eset Frances Haugené másfél évvel ezelőttről, de az Instagram testképzavarra gyakorolt hatásairól is bizonyos kiszivárgott prezentációkból értesülhetett a közvélemény.

Kapcsolódó írásaink