Tudomány

Többkilós meteoritot találtak kutatók a Déli-sarkvidéken

Debaille belga kutató szerint a meteoritok ismereteket nyújthatnak a Naprendszer, illetve a bolygók keletkezéséről

Egy 7,6 kilogramm súlyú meteoritot találtak kutatók a Déli-sark közelében – közölte pénteken a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB).

Többkilós meteoritot találtak kutatók a Déli-sarkvidéken
Többkilós meteoritot találtak kutatók a Déli-sarkvidéken
Fotó: Magyar Amatőrcsillagász Portál

A meteorit naprendszerünknek a Mars és a Jupiter pályája között található kisbolygóövéből származik, s több tízezer éve zuhanhatott a Földre.

Az expedíciót vezető Vinciane Debaille belga kutató az RTBF helyi televíziónak rendkívüli leletről beszélt tekintettel arra, hogy általában csak 10-50 grammos meteoritokat találnak. „Ez nagyszerű ajándék, amelyet utolsó, kutatással töltött napunk utolsó órájában találtunk” – mondta.

Debaille egy nemzetközi kutatóexpedíció vezetőjeként bukkant az űrből származó kőzetre mintegy 60 kilométerre az antarktiszi Princess Elisabeth kutatóállomástól. Műholdas felvételek és GPS-koordináták segítségével a kutatók számos meteoritra bukkantak a térségben. A munka nem volt viszontagságoktól mentes, a szakembereknek mínusz 10 Celsius-fokos hőmérséklettel dacolva kellett hódűnék között tábort verniük.

Maria Schönbächler svájci kutató, aki szintén részt vett az expedícióban, arról beszélt a Keystone-SDA hírügynökségnek, hogy az Antarktisz nagyszerű lehetőséget nyújt a meteoritok keresésére, hiszen a fehér hóban jól láthatók a fekete kövek. A gleccserek haladásával pedig meteoritok kerülnek napvilágra a több millió éves jég alól – tette hozzá.

Debaille szerint a meteoritok ismereteket nyújthatnak a Naprendszer, illetve a bolygók keletkezéséről, mivel olyan porszemcsékből állnak, amelyek még a bolygók előtt jöttek létre. Az űrből származó kődarab kémiai összetételét most egy brüsszeli laborban fogják megvizsgálni – mondta.

Kapcsolódó írásaink