Tudomány

Lefotózta a Hubble, hogyan fog kinézni a Nap halála

A tudósok szerint nagyjából ötmilliárd év múlva fogyhat el a fűtőanyagául szolgáló hidrogén

A Hubble űrteleszkóp az NGC 6302 jelű planetáris ködöt örökítette meg, ami azt mutatja meg, mit lehet majd látni néhány ezer évvel azután, hogy a Nap fehér törpévé zsugorodott – írta meg a hvg.hu.

Lefotózta a Hubble, hogyan fog kinézni a Nap halála
Nap
Fotó: AFP

A Nap jelenleg élete nagyjából felénél járhat. A tudósok szerint nagyjából ötmilliárd év múlva fogyhat el a fűtőanyagául szolgáló hidrogén, ami után először vörös óriássá duzzad, majd a külső rétegeit ledobva fehér törpévé zsugorodik. Ekkor egy planetáris köd képződik majd – írta meg a hvg.hu.

Hogy lesz-e akkor még emberiség, ami ezt a folyamatot távolról szemlélheti, nem tudni. A Hubble űrteleszkóp azonban most megmutatta, hogyan fog kinézni a Nap halála – írta a BGR.

Kiemelték, a szerkezet az NGC 6302 jelzésű planetáris ködöt örökítette meg a Skorpió csillagképben. A Pillangó-köd becenévre hallgató látványosság nem véletlenül kapta ezt a nevet: a gázfelhők úgy nyúlnak szét a fehér törpévé zsugorodott csillagból, mintha egy pillangót látnánk. Az anyagot több ezer évvel ezelőtt vetette le magáról az akkor átalakuló vörös óriás. A szakemberek szerint ugyanezt lehet majd látni azután is, hogy a Nap megsemmisül.

Amikor ez bekövetkezik, az a Naprendszer bolygóinak pusztulását is elhozza. A köd az idő előrehaladtával több ezer fényévre nyúlik majd szét, és talán segíthet abban, hogy egy másik csillag megszülethessen – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink