Tudomány

2500 éves krokodilmúmiákat találtak kutatók

Szemben más krokodilmúmiával, ezek nincsenek olyan szinten becsomagolva, valamint különböző anyagokkal bevonva

Több krokodilmúmiát is találtak Egyiptomban tudósok, és ezek vizsgálatakor kiderült, több szempontból sem tekinthetők szokványos állati múmiáknak, segítségükkel pedig jól megvizsgálhatók a mai krokodilok ősei – írta meg a hvg.hu.

2500 éves krokodilmúmiákat találtak kutatók
Bordás krokodil (Crocodylus porosus) (a kép illusztráció)
Fotó: Wikipédia

Kevéssé ismert dolog, hogy az emberi mellett vannak állati múmiák is. Az ősi egyiptomiak mumifikáltak macskákat, páviánokat, kutyákat, sőt krokodilokat is. Ezek például úgynevezett fogadalmi felajánlások lehettek az istenek felé – írta meg a hvg.hu.

Kiemelték, nagyjából 2500 éve a krokodilokat azért áldozták fel, hogy azok közvetítők legyenek az emberek és Szobek isten között. Ezt az istenséget ugyanis a termékenységhez kapcsolták, és rendszerint krokodilként, esetleg krokodilfejű emberként ábrázolták.

Most egy kutatócsapat Qubbat al-Hawa, Egyiptom egyik történelmi helyszínén több krokodilmúmiát is talált, és állítják: ezek másmilyenek, mint bármilyen korábban felfedezett állati múmia.

Megjegyezték, szemben a hagyományosnak tekinthető mumifikálási eljárásokkal, a felfedezett krokodilmúmiáknál nem volt tetten érhető bármilyen különleges preparációs technika. Például nem találtak nyomokat arra vonatkozóan, hogy a beleket eltávolították volna, és annak sincs nyoma, hogy mondjuk gyantát használtak volna.

A kutatók a Plos One folyóiratban publikált tanulmány szerint tíz krokodilmúmiát találtak, ebből öt hiányos csontváz, míg öt fej volt. Minden bizonnyal nílusi és nyugati-afrikai krokodilok voltak, és a szakemberek szerint valamilyen homokos felszínen, természetesen szárították ki őket. Ezt követően vászonba és pálmalevélbe csomagolták, majd egy sírban helyezték el őket – írták.

A kutatók azt is felfedezték a legjobb állapotban megőrzött testen, hogy azon nem található vágásnyom vagy bármilyen emberi beavatkozás nyoma.

Az új felfedezés jelentősége abban nyilvánul meg, hogy szemben más krokodilmúmiával, ezek nincsenek olyan szinten becsomagolva, valamint különböző anyagokkal bevonva, így nem szükségesek a vizsgálatukhoz speciális eszközök. Mint az Interesting Engineering írja, a most talált múmiákat a kutatócsapat már radiográfiának és CT-vizsgálatnak is alávetette – ezekkel teljes kicsomagolás nélkül lehet tanulmányozni őket. Kiemelték: ritka, hogy krokodilmúmiákat tudnak megfigyelni ilyen részletes vizsgálatokkal.

Kifejtették, a most talált állatok azonban sok információval szolgálhatnak a korabeli krokodilok csontszerkezetéről és a csontvázaikról. A kutatók a következőkben DNS-vizsgálatot végeznek, hogy megbizonyosodjanak, biztosan nílusi és nyugati-afrikai krokodilok voltak-e a talált múmiák – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink

Rekonstruálták II. Ramszesz arcát

ĀAz uralkodó múmiáját 1881-ben fedezték fel Luxor közelében, a maradványokat jelenleg a kairói Egyiptomi Civilizáció Múzeumában őrzik

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom