Tudomány

Már másként kering a Föld a Nap körül

A bolygónk forgása lassult, egy földi nap hossza nőtt, a Hold távolodott

Csak az elmúlt egy év változásai is komoly hatással vannak a Földre. Megváltozott a Föld keringési pályája a Nap körül – írta meg a Player.hu.

Már másként kering a Föld a Nap körül
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A Csillagaszat.hu csillagászati szakportál – a Bigthink.com megállapításait alapul véve – megnézte, milyen változások történtek az univerzumunkban az elmúlt egy évben, ebből szemezgettünk a Nap, a Föld és a Hold tekintetében:

Fogyott a Nap: központi csillagunk tömege 1017 kilogrammal, azaz százbilliárd kilogrammal csökkent, ez a Nap magjában végbemenő atommagfúziónak köszönhető, amely során a hidrogén héliummá alakult, a kilók pedig fény formájában távoztak.

Megváltozott a Föld keringési pályája a Nap körül: azzal, hogy a Nap fogyott, minimálisan ugyan, de csökkent a Földre gyakorolt tömegvonzása, a bolygónk pályájának sugara pedig 1,5 cm-rel növekedett.

A bolygónk forgása lassult, egy földi nap hossza nőtt, a Hold távolodott: az árapályerők, különösen a Holddal való gravitációs kölcsönhatás következtében a bolygónk forgása lassul, holdunk pedig távolodik tőlünk. 2022-ben egy nap átlagosan 14 mikromásodperccel volt hosszabb, mint 2021-ben, illetve a Hold 3,8 centiméterrel került távolabb a bolygónktól egy év alatt – írja a Player.hu.

Kapcsolódó írásaink

Elhunyt Szegő Károly fizikus

ĀHetvennyolc éves korában elhunyt Szegő Károly fizikus, a magyar űrkutatás kiemelkedő alakja, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, a Wigner Fizikai Kutatóközpont professzor emeritusa, az Űrkutatási Tudományos Tanács tagja