Tudomány

Yves Meyer francia matematikus kapta az Abel-díjat

A norvég elismerést a matematika Nobel-díjaként emlegetik

Yves Meyer francia matematikus kapja idén a "matematikai Nobel-díjként" is emlegetett norvég Abel-díjat - jelentette be a Norvég Tudományos Akadémia.

A 77 éves Meyer a waveletek (hullámocskák) matematikai elméletének kidolgozásában játszott kulcsfontosságú szerepe elismeréseként kapja a díjat.

A matematikát, az információs technológiát és a számítástudományokat is érintő teóriát az adattömörítés, a zajcsökkentés, az orvosi képalkotás, az archiválás terén, valamint a Hubble űrteleszkóp által készített képek felbontásának javítására is használják.

Nem is olyan régen pedig az Albert Einstein által száz éve megjósolt gravitációs hullámok létezésének bizonyításában is szerepet játszott.

A hatmillió norvég koronával (mintegy 202 millió forinttal) járó Abel-díjat május 23-án adják át Oslóban.

A Tuniszban felnőtt Meyer 1966-ban szerzett doktori címet a Strasbourgi Egyetemen. Tudományos pályafutása során számos híres francia egyetemen dolgozott, 1993-ban választották be a Francia Tudományos Akadémia tagjai közé.

Az Abel-díjat, amely a világ egyik legjelentősebb tudományos kitüntetése, Niels Henrik Abel (1802-1829) norvég matematikus emlékére alapították 2002-ben, hiányt pótolva, mert az 1895-ben alapított Nobel-díj a matematikusokat nem jutalmazza.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom