Történelem

Új oltással küzdenek a hastífusz ellen

Az oltás tízből kilenc esetben megelőzheti a megbetegedést

Évente csaknem 22 millióan fertőződnek meg tífusszal, a betegek közül pedig 220 ezren nem is élik túl a kórt. Az új oltás megelőzheti a hastífuszos megbetegedések többségét, és az eddigi vakcinával ellentétben gyermekeken is alkalmazható.

A korábbi oltásokkal ellentétben ezt a gyógyszert a fertőzés által különösen veszélyeztetett, két év alatti kisgyerekek is megkaphatják. A betegség hosszan tartó lázzal, fejfájással, szédüléssel, étvágycsökkenéssel, székrekedéssel és százból egy esetben halálos szövődményekkel jár, és leginkább a rossz higiéniai körülmények között élő emberek között terjed. A WHO javaslata szerint először a hat hónapos gyerekek oltását kell megkezdeni, majd felmenő rendszerben minden veszélyeztetett gyerekhez el kell juttatni a szérumot. Az oltás klinikai vizsgálatok szerint az esetek 87 százalékában ad védettséget. A teszteket vezető orvos, Andrew Pollard szerint a vakcina alkalmazása hatalmas fordulatot hozhat a hastífusz elleni küzdelemben: nem csupán a megbetegedést gátolhatják meg vele, hanem megelőzhetik a kór terjedését is.

Bár a hastífusz antibiotikumokkal viszonylag eredményesen kezelhető, egyre több olyan esetről számolnak be, amelyekben a baktériumok ellenállnak a gyógyszereknek – a mostani vakcinától azt várják, hogy a fertőzés megelőzésével ezeknek az eseteknek is csökken majd a száma.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom