Történelem

Tisztújítás előtt az Akadémia

A bizottság Lovász Lászlót jelöli az elnöki posztra

Újra Lovász Lászlót javasolja elnöknek az Magyar Tudományos Akadémia jelölőbizottsága. A testület a főtitkári tisztségre Török Ádámot, míg főtitkárhelyettesnek Barnabás Beáta Máriát javasolja - közölte tegnap a szervezet az MTI-vel.

Élettudományi alelnöknek Freund Tamást, társadalomtudományi alelnöknek Vékás Lajost, természettudományi alelnöknek pedig Blaskó Gábort és Bokor Józsefet javasolja a testület. A jelölőbizottság Keviczky László elnökletével január 11-i, február 6-i és március 2-i ülésén vitatta meg és határozott titkos szavazással az egyes tisztségekre jelölendő személyekről - olvasható az akadémia internetes oldalán (mta.hu). Társadalomtudományi elnökségi tagnak a bizottság Szabó Miklóst, élettudományi elnökségi tagnak Tulassay Tivadart, valamint természettudományi elnökségi tagnak Pósfai Mihályt, Sólyom Jenőt vagy Szász Domokost javasolja - derül ki az írásból.

A testület ezen túl javaslatot tett a felügyelőtestület, a vagyonkezelő testület, tudományetikai bizottság és a Doktori Tanács tagjaira, a könyv- és folyóirat-kiadó bizottság tagjaira és elnökére, az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa és a jelölőbizottság új tagjaira is. A jelöltek közül az Akadémia legfőbb döntéshozó testülete, a közgyűlés három évre választja meg a különböző tisztségek betöltőit, köztük a tudós társaság főállású vezetőit, az elnököt, a főtitkárt, a főtitkárhelyettest, valamint a három alelnököt. Lovász László elődje az elnöki székben Pálinkás József volt.