Történelem

Tiszta energiával kerülheti el az emberiség a klímakatasztrófát

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése azonnali lépéseket igényel, ezzel párhuzamos folyamatként azonban egyre több energiára lesz szüksége az emberiségnek

Magyarország a következő évtizedben az 1990 előtti érték csaknem felére csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását. A globális klímavédelem legfontosabb eszköze a megújuló és az atomenergia lehet a következő tíz évben, jelentős veszélyektől mentve meg a világ lakosságát.

lepke
(Fotók: Vincze Bálint)

Magyarország 2030-ra negyven százalékkal csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es állapothoz képest, miközben természetesen a gazdasági növekedés fenntartása is kiemelt cél, ami alacsony energiaárakat követel, miközben a 2030-as évekre több ezer megawatt pluszkapacitásra lesz szükség a hazai villamosenergia-rendszerben. Az elöregedő erőművek kiváltására, illetve a növekvő energiaigény fedezésére létrehozott új kapacitásokban a megújuló energia mellett – annak működési sajátosságai miatt – megkerülhetetlen a lakosság és az ipar számára az alap villamosenergia-termelést időjárástól függetlenül, folyamatosan nagy mennyiségben biztosítani képes atomenergia szerepe. A Paksi Atomerőmű nélkül a klímapolitikai célkitűzések teljesítése már most elképzelhetetlen lenne Magyarországon.

A fosszilis erőművekkel összehasonlítva mind a tüzelőanyag, mind a kibocsátott szennyezőanyag mennyisége alapján a megújuló energia mellett az atomerőmű garantálja a leginkább fenntartható energiatermelést. A megújuló és az atomenergia egymást kiegészítve lehet az emberiség számára az egyik legnagyobb veszélyt jelentő klímaváltozás elleni harc eszköze. Az atomerőmű képes ugyanis a legszigorúbb biztonsági követelményeknek megfelelő alaperőműként szolgálni és ezzel jelentősen hozzájárulni a villamosenergia-rendszerek stabilitásához, hiszen áramra akkor is szükség van, amikor nem süt a nap, vagy nem fúj a szél. A napelemek, szélerőművek és atomerőművek a termelés helyén károsanyag-kibocsátás nélkül, de teljes életciklusukra vonatkoztatva is az egyik legalacsonyabb kibocsátású energiatermelési módként képesek kielégíteni a növekvő igényeket. Magyarországon a Paksi Atomerőmű biztosítja a folyamatos és tiszta villamosenergia-ellátást, a hazai villamosenergia-ellátás alapvető pilléreként a tavalyi, történelmi csúcsot jelentő bruttó villamosenergia-termelése 16,1 terawattórát tett ki, ami a hazai bruttó termelés ötven százalékát adta.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom