Történelem

Sok pénz jut a kiválósági központra

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ közelebb hozza az alapkutatást a betegágyhoz, és euró­pai fizetésekkel vonzza a kutatókat, akár külföldről is – hangoztatta az Akadémia honlapjának adott interjúban Ormos Pál, az MTA Szegedi Bio­lógiai Kutatóközpont főigazgatója. Aláhúzta, Szegeden lesz a molekuláris gyógyászat új európai központja.

A főigazgató a tervekről és a tizenötmilliárdos projektben rejlő lehetőségekről szólva elmondta, az eredmény novemberben érkezett meg, de a szerződés aláírásának előkészítéséhez még nagyon sokat kellett dolgoznunk. Úgy fogalmazott, olyan anyagot kellett összeállítaniuk, ami konkrétan leírja, hogyan fog működni a kiválósági központ, milyen költségvetéssel fogunk dolgozni, milyen lesz a rendszer, és üzleti tervet is kellett készíteni. Utalt rá, tizenötmillió eurót kapunk az EU-tól, amit egy nagyobb önrésszel egészítünk ki.

A projekt által a H2020 programból elnyert támogatás 14,997 millió millió euró (durván négy és fél milliárd forint). Ehhez az ötéves futamidő alatt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az NKFI Alap terhére még további ötmillió euróval (másfél milliárd forint) járul hozzá, amit további, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból elnyert pályázati források és jelentős önrész egészítenek ki mintegy harminchétmillió euró (9,6 milliárd forint) értékben. A projekt költségvetése így összességében mintegy ötvenkétmillió euró, azaz 15,6 milliárd forint.

A támogatás öt évre szól, ami nagyjából hárommilliárd forintot jelent egy-egy esztendőre. Fontos részlet, az Európai Unió hosszú távon nem fogja finanszírozni a magyar kutatás-fejlesztést, ezt a magyar államnak kell megtennie.