Történelem

Nemzetközi konferenciát tartanak a Kazahsztánba hurcolt magyarokról

A foglyok száma egyes becslések szerint akár a 900 ezret is elérhette

Nemzetközi konferenciát tartanak a második világháború alatt és után Kazahsztánba hurcolt magyarokról pénteken, amelyen a kazah kutatók legújabb eredményeit teszik közzé - közölte a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán.

Máté Áron azt mondta, Kazahsztánban egy évtizeddel ezelőtt feltáró munka kezdődött, amelynek eredményeként a kutatók, részben magyar anyagból, kiadtak egy könyvsorozatot.

A kutatást az asztanai Eurázsiai Nemzeti Egyetem kutatói viszik tovább, és remélhetőleg ők is találnak magyar vonatkozású adatokat - tette hozzá.

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke arról beszélt, hogy a kazah kutatók az egyik táborhelyen magyar temetőre bukkantak.

A konferencián ismertetni fogják az ott nyugvók névsorát, amellyel az eddig ismert több mint 800 ezer elhurcolt magyar száma még tovább nőhet - vélekedett.

A Vörös Hadsereg 1944-ben kezdte meg a magyarok munkatáborokba hurcolását. Volt, akit a világháborúban elveszett munkaerő pótlására vittek kényszermunkára, de volt, olyan is, akit lehetséges ellenségnek minősítve, "biztonsági óvintézkedésként" fosztottak meg legalapvetőbb emberi és polgári jogaitól. A foglyok száma egyes becslések szerint akár a 900 ezret is elérhette.

Képünk illusztráció

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom