Történelem

Negyedével kevesebb a zsír a génmódosított disznó húsában

A módosítás hatására az állatok jobban tudják szabályozni a testhőmérsékletüket is

A beavatkozás hatására az állatok zsír égetésével tudják befolyásolni a testhőmérsékletüket, így a húsuk is kevésbé lesz zsíros - azok a példányok, amelyeknél nem végezték el a génmódosítást, több zsírt raktároznak el.

A beavatkozáshoz használt, UCP1 nevű gént a kutatók egy egérből ültették be a sertésekbe. A gén a legtöbb emlősben megtalálható, de a disznók alapvetően nem rendelkeznek vele – ezért is hajlamosak a hízásra: a zsír melegíti őket. A módosítás után képessé válnak a testhőmérsékletük szabályozására, így amellett, hogy a húsuk is soványabb lesz, jobban megbirkóznak a hűvösebb időjárással. Az eljárást kifejlesztő kínai kutatók szerint a génmódosítással csökkenthetik az állatok téli elhullását, valamint gazdaságosabbá tehetik a sertéstartást, mivel az ellenállóbb malacok nem igényelnek annyi fűtést, mint hétköznapi társaik, és kevesebb élelemmel is beérik. A felfedezés komoly tudományos áttörést jelent, gyakorlati haszna azonban kétséges, elképzelhető ugyanis, hogy a zsírszegény disznóhús nem nyerné el a vásárlók tetszését, ahogyan az is elképzelhető, hogy az élelmiszerbiztonsági hatóságok nem engedélyeznék a forgalomba hozatalát. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom