Történelem

Mi is felelősek vagyunk a szuperbaktériumokért

Bár hetente hallunk híreket a multirezisztens kórokozókat legyőző szerekről, de ezeket az információkat érdemes megfelelő távolságtartással kezelni

Az evolúció nem áll le: a penicillin 1928-as felfedezése, majd 1941-es bevezetése elindította a különböző baktériumok örökítő anyagaiban azokat a változásokat, amelynek következményeként mára multirezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk. Az orvosi kihívás óriási.

Bár hetente jelentik be különböző kutatóintézetek, hogy megoldást találtak az úgynevezett szuperbaktériumok ellen, de ezeket a híreket illik megfelelő távolságtartással fogadni – mondta lapunknak Kovács Lajos általános orvos, aki figyelmeztetett: az evolúció nem a mi kívánságaink szerint működik. Ez esetünkben annyit tesz, hogy a penicillin Fleming általi 1928-as felfedezése és gyógyszerként való bevezetése elindította a különböző baktériumok örökítő anyagaiban azokat a változásokat, amelynek következményeként mára multirezisztens kórokozókról, azaz köznapi kifejezéssel élve szuperbaktériumokról beszélhetünk.

- A folyamat jelenlegi tudásunk szerint nem megállítható, s a természetbe bármilyen módon kikerülő különböző antibiotikumok csak gyorsítják a baktériumok átalakulását – mondta Kovács Lajos. – A probléma nagyságát jelzi, hogy tavaly novemberben az ENSZ maga is figyelmeztetett egy olyan világjárvány kitörésének veszélyére, amely ellen a korunkban használt antibiotikumok nem érnek majd semmit. Olyan univerzális gyógyszer ugyanis nincs – s szerintem nem is lesz – ami képes az összes, az emberre nézve veszélyes baktériumot maradéktalanul elpusztítani.

A természetes evolúció mellett a másik gond, hogy gyakorlatilag hosszú esztendők óta alig rendelkezünk friss antibiotikummal, és a közeljövőben nem is várható gyökeresen új hatáscsoportú molekula bevezetése – mondta az orvos. Mint fogalmazott, 2000 előtt tucatszám fedeztek fel – helyesebben alkottak meg – különböző szereket, amelyeket aztán szinte korlátlanul használt az emberiség. Mindehhez hozzáadódott, hogy az állattenyésztésben elképesztő ipari méretekben alkalmazták és alkalmazzák az antibiotikumokat. Így állt elő az a helyzet, hogy ami egy évtizede még elképzelhetetlen volt, ma ijesztő valóság képé­ben fenyeget bennünket. A laikusok számára a szuperbaktérium általában az MRSA-t, azaz a rezisztens Staphylococcus aureust jelenti – hangoztatta a szakember, aki egyben felhívta a figyelmet arra, hogy hasonló problémát okozhatnak a különböző bélbaktériumok törzseinek bizonyos csoportjai, amelyek főleg kórházakban fordulnak elő. Hozzátette, határozottan káros szokás, hogy némelyek minden betegségükre automatikusan beszedik a hozzájuk legközelebb eső antibiotikumot – így ugyanis csak azt érik el, hogy előbb-utóbb hatástalanok lesznek a szerek, s olyan betegség is elragadhatja az egyént, ami egyébként gyógyítható lett volna, ha nem viszi túlzásba a gyógyszerbevitelt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom