Történelem

Luxuskörnyezet és minőségi szemlélet Zalacsányban

A golf életstílus, a szabadságot és a minőséget hirdeti azok számára, akik szeretnek aktívan pihenni, szép környezetben eltölteni az időt üzleti partnereikkel, barátaikkal, családtagjaikkal

Milliméter pontossággal lenyírt, tömött, puha, egyöntetű zöld pázsit, ameddig a szem ellát. A gondozott fűtenger közepén aprócska szigetek, különböző fűhosszúságú részekkel, elütőhellyel, pályaszakaszokkal, tavakkal, fákkal és bokrokkal.

Zalacsány 20181222
 A zalai pályát, amelyet a világhírű tervező, Robert Trent Jones Jr. álmodott meg, 2015 szeptemberében nyitották meg a játékosok előtt (Forrás: Zalasprings)

A távolból nyitott, kétszemélyes golfautó közelít, jól veszi az akadályokat, egyenletes tempóban gurul a dimbes-dombos terepen. Zalacsányban járunk, Magyarország első épülő luxustelepülésén, ahová nemcsak a golfjáték vonzza az érdeklődőket és befektetőket, hanem az egyedülálló érzet, a minőségi életszemlélet is.

Élmény egész éven át

Közép-Európa egyik legszínvonalasabb és legszebb nemzetközi golfpályája már harmadik éve működik a zalai Termál-völgy szí­vében, a Zala Springs Golf Resort kapuin belül, amelyet a világhírű tervező, Robert Trent Jones Jr. álmodott meg. A 6351 méter hosszú, tavakkal tarkított, tizennyolc szakaszos bajnoki pályát 2015 szeptemberében nyitották meg a játékosok előtt, és idén már több mint tizenháromezer játékot játszott rajta több mint nyolcezer golfozó. „Tévhit, hogy a golf elitista sport, és csak a nagyon gazdagok engedhetik meg maguknak. A golf életstílus, a szabadságot és a minőséget hirdeti. Azon dolgozunk, hogy egyre több emberrel megismertessük, elérhetővé tegyük azok számára, akik szeretnek jó levegőn aktívan pihenni, szép környezetben minőségi időt eltölteni munkatársaikkal, üzleti partnereikkel, barátaikkal, családtag­jaikkal” – mondja Tankó Balázs, a Zala Springs értékesítési vezetője, miközben végigvezet a pályán. Jól hangzik, főleg a szabadság és minőség fogalma egy mondatban.

A köztudatban a golf valóban sznob elfoglaltságnak számít, de más megvilágításból itt, a gyönyörű zalai környezetben, a friss levegőn nem tűnik távoli képnek, hogy kimenjen az ember a tájépítész által tervezett, több szakaszból álló pályára, végigjárja és kipróbálja ezt a sportot, amelyet hazánkban először gróf Andrássy Béla mutatott be 1902-ben a lóversenypályán. A legelső golfpálya Tátralomnicon épült 1908-ban, ahol a következő évben az első versenyt megrendezték. A húszas évekre a hazai golf az európai élvonalba emelkedett, több pálya is épült. Politikai okokból 1952-re a golf nemkívánatos sporttá vált, a golfélet újraszervezése a hetvenes évek közepén kezdődött meg.

Itt, a zalacsányi pálya szélén állva idegenvezetőnk, Tankó Balázs azt is elárulja: az egyetlen feltétel, hogy ne farmerban menjen az ember, onnantól fogva minden adott a golfozáshoz, minden felszerelés biztosított a játékhoz. Csomagajánlatukban egy hétvége alatt meg lehet tanulni golfozni hatvanezer forintért. Szombat reggel elkezd tanulni az érdeklődő, aki vasárnap délután már pályaalkalmassági vizsgával rendelkezik, amely a világ bármelyik golfpályájára belépést biztosít. „Egyáltalán nem elérhetetlen dologról van szó, az ajánlatunkból látszik, hogy kifizethető a szolgáltatás, ugyanis ha valaki elmegy síelni, egy hétvégéért ugyanannyit hagy ott, mintha golfozni jönne. Ha valaki eljön ide, beleszeret a helybe, a sportba, és a jövőben is szándékában áll lejárni, alap klubtagság fejében 220 ezer forintért egy egész éven át megteheti ezt. Ezért az összegért a hétköznapokon egész évben bármikor jöhet golfozni” – teszi hozzá vendéglátónk.

Kiváló befektetés
Zala-Springs_landscape
A Resort főépületében a bárpultnál kisebb nyüzsgés keletkezik, egy-két hangosabb poén hallatszik, férfias vállveregetés, egy üzletemberekből álló csoport tagjai beszélgetnek. A hideg idő talán bent tartja őket, ilyenkor nem valószínű, hogy kimennek golfozni, állnak a pultnál, történeteket mesélnek, nézik a megnyugtató látványt, a gyönyörű, többfajta zöldből összeálló egységet. Pihennek. „Ide általában mindenki elhozza a barátját, üzlettársát. Aki megérezte a hangulatot, visszajön, és többnyire nem egyedül” – magyarázza az értékesítési vezető, mit csinálnak ilyenkor a hidegben a Golf Resortban az emberek, majd hozzáteszi: ez egy ingatlanfejlesztés, amelyhez a golf adja az alapot, vonzza a befektetőket. Az ingatlanfejlesztés tulajdonképpen a világon egyedülálló golfpályájának köszönheti hírnevét és erejét, hogy a vásárlók itt fektetnek be budapesti árakon ingatlanba. Nagyjából háromezer euró­tól indul a négyzetméterár, ehhez szükséges, hogy értse a környezetet az, aki itt vásárol. A világ top golfpályái közé tartozó magyar pálya már önmagában úti cél, így befektetési szempontból rendkívül különleges és értékes.

Magyarországon ugyanis egy kivételes méretű beruházás részeként épül meg az első magyar luxustelepülés Zalacsányban. A 250 millió eurós beruházás keretében a Balaton régióban épül az egész évben látogatható üdülőfalu. A gyönyörű, valódi exkluzivitással rendelkező Resort lakóinak a jövőben nemigen kell kimozdulniuk, hiszen a területen minden szolgáltatást megtalálnak majd, amire csak szükségük lehet. A társasházi lakásokat meg lehet vásárolni befektetésként, úgy, hogy a vásárlás után visszabérlésre is van lehetőség, hozamot fizetnek rá, amely az első két évben öt, majd nyolc éven keresztül a különböző elemekkel együtt a tíz százalékot is elérheti, tehát folyamatos a hozam-visszafizetés.

„A másik opció, hogy valaki vesz egy lakást és beköltözik, az lesz a nyaralója. Ha nem használja ki, megállapodunk, távolléte esetén kiadjuk vagy visszabéreljük úgy, hogy a személyes holmiját a személyzettel a raktárba pakoljuk, és amikor visszaérkezik a tulajdonos, észre sem veszi, hogy valaki járt az ingatlanban, ellenben pénzt keresett. Ez tulajdonképpen a második otthon koncepció, amellyel a pénzkereseti lehetőség is adott” – meséli Tankó Balázs, aki a kérdésre, hogy a mostani tulajdonosok milyen célból vásároltak itt ingatlant, elmondja: a legtöbben klasszikus befektetésként invesztáltak a Resortban lakásba. Amennyiben valaki ilyen konstrukcióval vesz ingatlant, egy évben két hetet itt lakhat, a saját lakását használja, nem üdülési jogként, hanem tulajdonként, földhivatali bejegyzéssel. Arra is van lehetőség, hogy a tulajdonos tovább használja egy évben két hétnél, akkor erre az igényre kedvezményes árat kap. A mostani, már meglévő ingatlantulajdonosok másik része tipikus nyaralóként, második otthonként használja az ingatlant, átjár Ausztriából, Németországból, Belgiumból pihenni, feltöltődni, golfozni. Az eddigi vásárlók több mint nyolcvan százaléka külföldi, de egyre több magyar érdeklődő keresi meg a Zala Springs munkatársait, felismerve az egyedülálló környezeti minőséget és exkluzivitást, amit csak egy ekkora és ilyen különleges minőséget célba vevő Resort nyújthat.

„A Resort a tervek szerint több mint ezer főt is ki tud majd szolgálni, akik a nagyságrendileg ötszáz lakás és villa lakói lesznek. Rajtuk kívül a területen létesülő exkluzív fürdőszálló vendégei is élvezhetik majd a különleges közösség előnyeit. A tervezésnél kiemelten figyeltünk arra, hogy a lakók és a vendégek a Zala Springs területén belül érjenek el minden olyan szolgáltatást, amely egy feledhetetlen nyaralás vagy pihenés során elképzelhető, ráadásul ezeket a legjobb minőségben kínáljuk majd számukra. Hamarosan prémium wellness, fürdőház, éttermek, kávézók, konditerem, gyógyszertár, játszótér, kulturális és konferencia-központ, sportpályák, fürdőtó, rekreációs területek is létesülnek a területen” – meséli a tervekről Tankó Balázs.

Gasztroélmények tárháza

A Golf Resortba pontosan olyan emberek költöznek, akik bár el tudnak vonulni a saját rezidenciájukba, de tulajdonképpen társaságkedvelők, pontosabban hasonló karakterű emberek társaságát keresik, és jól is érzik magukat egymás között. A golf nem kizárólagosan a férfiak sportja, nők is ugyanúgy kipróbálhatják, de a luxusszolgáltatások feltehetően azért épülnek, hogy az üzleti megbeszélésre érkező menedzserek, vezetők, üzletemberek feleségei minőségi időt tölthessenek el exkluzív környezetben, amíg a család férfi tagjai társasági életet élnek. „A wellness-szekciót a jövő évben kezdjük építeni, amely szintén a kiemelkedő minőség égisze alatt várja majd a vendégeket. Olyan emberekhez szólunk az új szolgáltatáskomplexummal, akik a hozzáértő egészségturizmusban jártasak, értik a különbséget a szaunahasználat és a profi szaunamester által nyújtott szolgáltatás között. Wellness-szolgáltatásunk a tudatos wellnessturizmusban részt vevő vendégeknek szól” – mondja az értékesítési vezető, aki arra is felhívja figyelmünket, hogy a szomszéd asztalnál éppen az egyik híres hazai gasztromagazin munkatársa készít interjút a vendéglátós kollégákkal. Az ebéd közben a tányéromon az ízletes marhapofa sült zöldségekkel és dödöllével nem sok gondolkodási időt hagy, azonnal rábólintanék egy gasztroprogramra, amelyet itt szerveznek. A válasz nem marad el, pedig nem kérdeztem, de vendéglátónk jelzi: híres séfjüknek és minőségi gasztronómiáért elkötelezett szemléletüknek köszönhetően gasztrohétvégék indulnak helyi látványosságokkal. Aki benevez, megtanulhat igazi zalai dödöllét készíteni a séffel, körbejárhatja a Resort beszállítóit, megismerkedhet a helyi termelőkkel, akik az alapanyagokat biztosítják az ételhez. A golfpálya klubházában tehát a régió egyik legkiemelkedőbb bisztrója kapott helyet, ahol a nemzetközi konyha és a helyi alapanyagok fúziója várja a gasztroturistákat. Amennyiben valaki mégis elhagyná a luxustelepülést, mindössze néhány percre találja a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termálvizét, a hévízi tófürdőt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom