Történelem

Kis lengyel politológia – Sorossal a háttérben

A spekuláns az általa létrehozott amerikai nonprofit befektetési alap, a Media Development Investment Fund közbeiktatásával vásárolta be magát 2016-ban a Gazeta Wyborcza kiadójába, az Agora Holdingba

Alapító kongresszust tartott a minap Varsóban a Tavasz (Wiosna) nevű, szélsőségesen liberális programpontokat megjelölő párt. Vezetője, Robert Biedroń (43) melegjogi aktivista, az első deklaráltan homoszexuális lengyel parlamenti képviselő, aki a posztkommunista utódpárt, a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) színeiben kezdte politikai pályáját, majd Słupsk városának polgármestere lett. A 2011-es parlamenti választáson a balliberális, ma már nem létező Palikot Mozgalom jelöltjeként került be az alsóházba, amelyet akkor hagyott el, amikor a pomerániai, mintegy százezres járási székhely első emberévé választották.

Soros lengyel 20190213
A milliárdos nem nyugszik, a lengyelek figyelmeztetését érdemes megfogadni:„Új álarcok – egyazon patrónus. Ne hagyjuk magunkat rászedni!” (Forrás: Facebook)

A külsőségekben amerikai kampánygyűlésekre hajazó, meglehetősen csiricsáré rendezvényen több ezren vettek részt. Biedroń az alakuló gyűlésen bírálta a pártok uralta politikát, ő, úgymond civil társadalom és polgári szerveződések, az önkormányzatiság megerősített rendszerével helyettesítené az ideológiák uralta küzdelmet. Programja a felölelte mindazt, amit jól ismerünk az évtizedek óta mind radikálisabban sulykolt liberális kánonból. Fontosnak tartotta, hogy a terhesség 12. hetéig minden feltétel nélkül lehetséges legyen az abortusz, és hogy a mesterséges megtermékenyítés állami finanszírozásba kerüljön. Teljesen azonos partnerkapcsolati jogokat kíván biztosítani homoszexuális párok számára, lehetővé tenni a házasságkötést azonos neműek között, új családjogi törvényt ígért a heteroszexuálisokhoz hasonló támogatási formákkal, beleértve a gyermekvállalást-nevelést, és a családtámogatási kedvezményeket biztosítaná az egygyerekeseknek is. Kemény elszámoltatást és felelősségre vonást helyezett kilátásba a jogállamiságot szerinte kikezdő mai kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikusai számára.

No és „természetesen” egy vérbeli liberális nem hagyhatta szó nélkül az egyházat sem. Megtiltaná a hittan iskolai oktatását, jóval magasabb adókat vetne ki a papokra, s adókötelessé tenné a perselypénzt, a miséken gyűjtött adományokat. És mivel ezek a lépések számos ponton ütköznek a Szentszékkel 1993-ban kötött konkordátummal, az egyház és az állam viszonyát szabályozó megállapodás újratárgyalását is kilátásba helyezte. „Megtesszük, amit 1989 után egyik politikai erőnek sem volt bátorsága megtenni: nem fogunk letérdelni a püspökök előtt! Eddig se tettük, ezután se fogjuk!” – szögezte le Biedroń. A környezetvédelemmel kapcsolatban jelezte: hatalomra kerülése esetén 2035-ig bezárja az összes lengyelországi szénbányát, áttér a megújuló energiaforrásokra, leállítja a fakitermelést, és megtiltja a szőrmés állatok haszonelvű tenyésztését, mi több, állatok szerepeltetését a cirkuszokban.

Érdekes módon a gazdaságról pusztán annyit szólt, hogy ígéreteinek beváltása, mint kiszámolták, a költségvetésnek mintegy 35 milliárd złotyjába kerülne (egy złoty körülbelül nyolcvan forint), amit szerinte egy ciklus alatt ki tud gazdálkodni az államkassza. A külpolitikáról sem ejtett szót, kivéve a brüsszeli mantra mögé történő feltétlen besorolást a migráció kezelésének kérdésében. Végül bejelentette: a Tavasz a májusi európai parlamenti választáson, valamint az őszi lengyel parlamenti választáson is indul.

A legfrissebb felmérések szerint Biedroń pártja a szavazatok hét–tíz százalékát kapná meg, ha most tartanák meg a lengyel parlamenti választást. Az EP-választásra vonatkozó felmérések szerint pedig a Tavasz hat százalék körüli támogatottságra számíthat. Mindkét felmérésben az új párt a harmadik legnépszerűbb tömörülésként szerepel a konzervatív, jelenleg kormányzó PiS és az ellenzék legerősebb pártja, a Polgári Platform (PO) után. A PiS 35, a PO 21, a Tavasz hét- (más felmérések szerint tíz-) százalékos eredményt ért el. Összevetésként: Biedroń pártjának hivatalos indulása előtt a mérsékeltebben liberális PO 26 százalékot könyvelhetett el, amiből most öt pontot veszített. A posztkommunista SLD is egy százalékkal szerényebb eredményt mutathat fel, amivel az ötszázalékos parlamenti küszöb alá süllyedt. Hasonlóképpen töredékeket veszített néhány, alig egy–két százaléknyi népszerűséget elkönyvelő balos tömörülés – az Adrian Zandberg-féle Razem, Katarzyna Lubnauer Nowoczesna nevű pártja, Ryszard Petru Teraz néven futó formációja. Ha mindezeket összegezzük, nagyjából láthatóvá válik, honnan és mennyiből verbuválódik a Tavasz támogatóinak tábora.

És akkor most tekintsünk vissza egy eseményre, amelyről öt nappal Biedroń szélsőségesen liberális pártjának február 3-i színre lépése előtt értesülhettünk. Január 29-i hír, hogy Lengyelország második legnagyobb, a 13-14 százalékos hallgatottságú kereskedelmi rádióállomása, a Radio Zet a George Soros által finanszírozott cseh SFS Venture hatvanszázalékos többségi tulajdonába került. A maradék negyven százalék sem veszélyezteti a rádió balliberális mivoltát, mivel azt továbbra is az alapító Agora Rt. birtokolja, amely az ország hasonló beállítottságú, piacvezető politikai napilapja, az Adam Michnik nevével fémjelzett Gazeta Wyborcza kiadója is. Ez utóbbiban is érdekelt Soros. Az általa életre hívott s a milliárdos legnagyobb támogatottjai között szereplő amerikai nonprofit befektetési alap, a Media Development Investment Fund (MDIF) közbeiktatásával vásárolta be magát 2016-ban a Gazeta Wyborcza kiadójába, az Agora Holdingba. Adam Michnik teljes mértékben balliberális elkötelezettségű lapja jelentős médiatámogatást biztosít a PiS-kormányzat elleni úgynevezett civil mozgalomnak, a Demokráciavédelmi Bizottságnak (KOD). S teszi ezt nem csak a napilap papíralapú és elektronikus kiadása révén, hanem az Agora Rt. más médiafelületeinek használatával is: a gigacég több televízió- és rádiócsatornát működtet az országban. Nota bene, az MDIF Magyarországon is jelen van, tulajdonrészt szerzett többek között a 444 kiadójában, százmilliós befektetéssel. Az alap már korábban is jelen volt a magyar médiapiacon, 2012 óta finanszírozza a Magyar Narancs kiadását, és csak a 2014-es választásokkal összefüggésben kiosztott támogatásokra Magyarországról a Magyar Jeti Zrt.-n kívül az X Kommunikációs Központ, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest, Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE), a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital és a Transparency International Magyarország pályázott még sikeresen.

Mint ismeretes, a lengyel kormány olyan jogszabály bevezetését fontolgatja, amely korlátozná a külföldi tulajdon lehetséges arányát a média szereplőinél. Erre az idén tavasszal esedékes EP- és az ősszel bekövetkező parlamenti választások előtt érthetően– mivel újabb politikai front megnyitásával járna – már aligha kerül sor, ám ugyanakkor a Radio Zetet érintő ügylet mellett nem ment el szó nélkül a PiS, kihangsúlyozva, hogy a lengyel államnak nagyobb mértékben kell tulajdonosnak lennie a médiapiacon. A párt szóvivője, Beata Mazurek pedig a következőt tette közzé a Twitteren: „A PiS, Jaroslaw Kaczyńskivel egyetértésben azt vallja, hogy az államnak minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy tőzsdespekulánsok befolyásának erősödését ne engedjék a médiapiacon.” Az egyik legnagyobb jobboldali portál ugyanakkor arról írt, hogy Soros – aki a brit fontot is bedöntötte – a lengyel állam ellenében szeretné növelni médiapiaci befolyását.

Minden jel szerint tehát Soros nem adja fel a Magyarországhoz hasonlóan konzervatív erők vezette Lengyelországban sem. Korábban is megtámogatott már olyan politikusokat, amelyek új formációk révén próbáltak szembeszállni a konzervatív erőkkel. A fentebb említett, ma már nem létező Palikot Mozgalom párt alapítója, Jan Palikot számos pontban hasonló programot hirdetett, mint Biedroń, vagy a Nowoczesna (Modern) társalapítója, majd a későbbi Teraz (Most) alapítója, Ryszard Petru. Ami szinte maradéktalanul közös bennük, az, hogy mindannyian részesültek a Soros által támogatott Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusa és a Norvég Alap (EEA Grants and Norway Grants) juttatásokból, amelyekből bőkezűen kap a szintén Soros közreműködésével létesült és a nyílt társadalom eszméjét hirdető varsói Báthory Alapítvány (Fundacja Batorego). Ez utóbbi évi százötvenmillió złoty támogatást könyvelhet el az említett forrásokból, és az összeg jelentős részét fordítja a Civilek a Társadalomért (Obywatele dla Demokracji) elnevezésű programjára. Ide fordulhatnak támogatásért mindazok a baloldali és liberális NGO (civil) szervezetek, amelyek deklaráltan a nacionalizmus, a hazafiasság, a rasszizmus, a xenofóbia ellen harcolnak, és a korlátlan betelepítés, a szabad migráció hívei. Biedroń egy minapi interjúban tagadta, hogy új pártja mögött ott állna Soros is, de ugyanakkor kijelentette: ha kapna támogatást tőle, szívesen elfogadná, hiszen értékrendjük, céljaik nagyon hasonlóak.

Akadnak azonban, akik úgy látják, a dolog máris bekövetkezett. A Facebookon pár napja kering egy plakátszerű grafika, amelyen Soros György látható, amint Palikot, Petru és Biedroń arcú marionettfigurákat mozgat. A lap felirata: „Új álarcok – egyazon patrónus. Ne hagyjuk magunkat rászedni!”

Az alkotó üzenete Magyarországra is érvényes. Az újabb és újabb ál-arcokat viselő és felvarrt – trendi kifejezéssel élve – „megliftingelt” régi orcák mögött ugyanaz az ábrázat dereng.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom