Tudomány

Kínai és ausztrál kutatók fogtak közös munkába

A déli félteke óceánjainak megfigyelésére kínai–ausztrál kutatóközpontot hoznak létre, amely a globális felmelegedés elleni küzdelemben is fontos szerephez jut. A Csintaói Nemzeti Tengertudományi és Technoló­giai Laboratórium (QNLM) az ausztrál kormány Tudományos és Ipari Kutató Szervezetével (CSIRO) állapodott meg a kutatóközpont felállításáról.

A két ország megosztaná egymással tengeri kutatásainak eredményeit, a kutatóhajókat és létesítményeket, továbbá az oktatás területén is együttműködne – számolt be róla Vu Lihszin, a QNLM igazgatója. Larry Marshall, a CSIRO vezetője ugyancsak üdvözölte az együttműködést, és hangsúlyozta, hogy a déli félteke óceánjainak kutatása fontos szerepet tölt be a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Az új központ támogatást nyújt Kínának, hogy részt vehessen a globális óceánmegfigyelő rendszerben, elsősorban a Föld déli részén – fogalmazott a vezető.

A világszínvonalú tengertudományi és technológiai központnak szánt QNLM laboratóriumot 2015 októberében alapították. Egyúttal a kezdettől olyan nyílt platformot szerettek volna létrehozni, amely innovációs együttműködést tesz lehetővé, és külső források, valamint szakemberek bevonásával erősíti az ország innovációs képességeit ezen a területen. A CSIRO a közelmúltban azt is közölte, Ausztrália a felmérések szerinti legmelegebb tavaszait élte meg 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben. A hőmérséklet és az esőzések aránya ebben az időszakban kritikus az ország déli részeint fel-felcsapó tűzvészek szempontjából.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom