Tudomány

Erősebb magyar érdekképviselet

El kell magyarázni a nyugati vezetőknek, kik az erdélyi fiatalok, és mit akarnak – emelte ki Ambrus Zsombor

A novemberi kongresszus óta két magyar alelnöke is van az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének. A vezető testületbe megválasztották Ambrus Zsombort is, az erdélyi Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) külügyekért felelős alelnökét.

Ambrus-Zsombor
Jó példákat vinne haza Ambrus Zsombor (Fotó: YEPP)

– Hogyan sikerült elérni, hogy két magyar alelnöke is legyen a szervezetnek?

– Megválasztásom után azt, amit elértünk, egy Kárpát-medencei magyar sikernek neveztem, és nem véletlenül. Mi, a magyar szervezetek, akkor lehetünk sikeresek, ha összefogunk, és ezt meg is tettük. Pontosan ennek az európai szintű magyar összefogásnak is köszönhető az, hogy ma nem egy, hanem két alelnökünk van a YEPP-ben. Az Európai Néppárt ifjúsági szervezetében jelen pillanatban a magyar delegáció pontosan annyira népes, mint például a német. Ez az utóbbi néhány évben megtett, tudatos építkezés eredménye volt, hiszen akkor tudunk erősek lenni, ha az anyaországi, vajdasági, felvidéki és erdélyi szervezetekre és képviselőikre egy csapatként gondolunk. Megjegyzem, többszörös sikert értünk el, hiszen a Vajdasági Magyarok Szövetségének ifjúsági fóruma is YEPP-tagságot nyert az athéni kongresszuson, tovább erősítvén sorainkat. Másfelől az utóbbi évek kitartó külügyi tevékenységének is betudható ez a siker, hiszen a MIÉRT 2013 óta tagja a YEPP-nek, jómagam pedig 2014 óta rendszeresen részt veszek a szervezet rendezvényein, tavalytól a MIÉRT külügyekért felelős alelnöki tisztségemben is. Számos kapcsolatra tettünk szert, együtt dolgoztunk a különböző tagszervezetekkel, így megismertek minket, engem.

– Az erdélyi magyar fiatalok képviselőjeként mit tekint feladatának a YEPP vezetőtanácsában?

– A MIÉRT, mint az RMDSZ ifjúsági partnerszervezete, az erdélyi magyar fiatalokat képviseli. Éppen ezért személyes feladatomnak tekintem, hogy a YEPP-ben az ő problémáikról beszéljek. Szomorú, hogy Európában nagyon kevesen tudják azt, hogy mi erdélyi, vajdasági, felvidéki, vagy akár kárpátaljai magyarok nem bevándorlók vagyunk az országainkban, hanem nemzeti őshonos kisebbségek. Ezen változtatnunk kell. És ahogy az RMDSZ-nek is vannak már nagyon jó kezdeményezései, amelyek által Európának és a világnak bemutatják az erdélyi magyarok történelmét és jelenlegi céljait – ilyen az újonnan elindított TransylvaniaNOW honlap és a Minority SafePack kampány is. Ugyanakkor, vélhetően számos európai és állami vezető fog majd kikerülni a mostani YEPP soraiból, ezért nekünk különösen fontos elmagyarázni számukra, hogy kik vagyunk, és mit akarunk. Továbbá, a YEPP vezetőtanácsának tagjaként még jobban belelátok a többi szervezet munkájába. Ez azért fontos, mert a MIÉRT-nek – és ezáltal az erdélyi magyar fiataloknak – lehetősége nyílik nemcsak megfigyelni a jó példákat, hanem tanulni is belőlük.

– Csak az ifjúságpolitika terén vagy más témákban is?

– Miként néz ki Európában egy jól működő gazdaság, hogyan dolgoznak az önkormányzatok, milyenek a jó projektek, közpolitikák, hogyan működnek az autonómiák, milyen széleskörű esetenként a decentralizáció? Ezeket meg kell vizsgálnunk, s amit hasznosítani tudunk, azt a tarsolyunkban haza kell hoznunk, és itthon gyakorlatba kell ültetnünk. Az nem működik, hogy osztjuk az észt a közösségi médiában, mi jó, mi nem jó. Az EU, s azon belül a tagállamok telis-tele vannak olyan példákkal, amelyek működnek. Olyan technikai, jogi, gazdasági megoldásokról van szó, amelyeket, meggyőződésem, mi is hasznosítani tudunk Székelyföldön, Erdélyben.

– Alelnökként milyen projektekkel foglalkozik majd?

– Három konkrét, minket itthon is érintő projekttel szeretnék foglalkozni. Először is, ami az ifjúsági szervezetek munkáját illeti, problémát jelent az utánpótlás hiánya. Szervezeteink munkájába, és értem ezalatt a MIÉRT-et is, minél több aktív fiatalt kell bevonnunk. Olyan platformot kell létrehoznunk, ahol ötleteinket és tapasztalatainkat más szervezetek fiataljaival meg tudjuk osztani. Másodsorban azt látjuk, hogy a fiatalokat elidegeníti az EU bonyolult döntéshozatali folyamata és a túlzott bürokrácia. Ennek következtében a fiatalok távolinak érzik az EU-t, ezen pedig változtatnunk kell, ha azt akarjuk, hogy a fiatalok aktívak legyenek, és részt vegyenek a közéletben vagy például az európai parlamenti választásokon. Nem utolsó sorban, ahogyan az a legutóbbi, bukaresti YEPP tanácsülésen is elhangzott, problémát jelent számunkra általában a fiatalok és főként a képzett munkaerő elvándorlása. Széleskörű konzultációt kell kezdeményeznünk erről a problémakörről, hogy olyan megoldást találjunk, amely nemcsak a küldő és a célország érdekeit nézi, hanem azoknak a fiataloknak az érdekeit is, akik külföldön tanulnak vagy dolgoznak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom