Történelem

Egyedi és pótolhatatlan örökség

Rosta Szabolcs: Korábban azt gondoltuk, hogy itt már minden előkerült, ami szükséges az Árpád-kor átértelmezéséhez, de az élet ránk cáfolt, unikális, gazdag leletegyütteseket sikerült kiásni

Több év kihagyás után 2018-ban ismét megbontották a Bugac melletti Pétermonostora ásatási területét. A feltárás eredményeiről és az elmúlt szezon mérlegéről Rosta Szabolcs ásatásvezető régész, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója számolt be lapunknak.

asatas3
A tatárjárás előtt egy középkori léptékkel hatalmas, már-már városnyi település vette körül Pétermonostorát, amely virágzó anyagi kultúrával és – a Szentföldre vezető zarándokút magyarországi szakasza mentén elterülve – élénk európai és keleti kapcsolatokkal rendelkezett. Négyszáz fölött van az itt feltárt aranyozott tárgyak száma, és ebben nincsenek benne az aranytárgyak és az európai színvonalú limoges-i zománcok, amelyekből egy-egy darab is ritkaságnak számít. Számos szentfigura került elő, de a kiemelkedő darabok egyike egy németországi műhelyben készült, hegyikristály berakásos, agancsból faragott evangélium-fedőlap a 12. századból. A bugaci kincsek egyedülállók, a leletanyag mennyisége és minősége pedig alkalmas arra, hogy átírja az Árpád-korról alkotott ismereteinket. Mostanra egyértelműen bizonyítható, hogy sokkal gazdagabb, sokszínűbb élet zajlott ekkor, mint amit korábban tudtunk. A tavalyi feltárás olyan tárgyakat hozott felszínre, amelyek a korábbinál is gazdagabbá tették a 2018-as évadot, a legkiemelkedőbb leletek pedig már túlvannak a restauráláson – mondta el Rosta Szabolcs (Fotó: Kiss Béla)

–  Milyen tervei vannak a 2019-es ásatási szezonra?

–  A tavalyi eredmények nagyban befolyásolják az idei terveket. A kolostor épületétől északi irányban folytatódik egy jelentős falakkal induló külső övezet, amely valószínűleg az ipari létesítményeket rejti. És emellett persze a bazilika előtti főtér minél nagyobb felületének megnyitása is tervben van. Ritka és ígéretes egy érintetlen 13. századi főtér, úttal, szekérnyomokkal… 

–  Nyáron nagyon sok sírt láttunk kibontva: miről árulkodnak ezek a sírok?

–  Csaknem ezer sírt tártunk fel az 1050/60 és 1240 közti időszakból, és gyaníthatóan több ezer váz fekszik még a föld alatt. Szépen nyomon követhető rajtuk keresztül a korszak temetkezési szokásainak változása, nyilván összefüggésben azzal, hogy a magyarságban egyre erősebben meggyökerezik a kereszténység.
A csontok teljes antropológiai elemzése még folyamatban van.

–  Milyen kegyeleti vonatkozásai vannak ennek?

–  A régészeti ásatásokon kiásott, jelen esetben keresztény szokások szerint eltemetett emberi vázakkal kapcsolatosan sokszor felmerülő kritika, hogy szabad-e egyáltalán bántani őket; vagy legalább a vizsgálatok elvégzése után, miért nem temetjük őket vissza, megadva nekik a végtisztességet. Emberileg és tudósként ez nehéz kérdés. A tudomány lehetőségei folyamatosan bővülnek, a jövőben olyan kérdésekre is választ kaphatunk, amiről ma még nem is álmodhatunk. Például a magyar őstörténet kutatásában hamarosan komoly áttörés következhet be a szerteágazó izotópos vizsgálatok vagy az archeogenetika révén. Ha honfoglaló magyarjaink vagy az avarok kiásott csontjait az adott korban érvényes tudományos vizsgálatok elvégzése után kollégáink visszatemetik, akkor ma miből vehetnénk mintákat a kiemelke­dően fontos kérdések tisztázásához? Ez alighanem egy eldöntetlen vita lesz addig, amíg a tudomány képes nem lesz minden információt kinyerni a leletekből. De ugye éppen a fenti törvényszerűség miatt ez maga a képtelen ellentmondás.

–  Az új leletek nagy része hová került?

–  A tavaly feltárt leletek közül a legkiemelkedőbb darabok már a restauráláson is túl vannak, több közülük már be is lett mutatva a szakma, de néhány a nagyközönség számára is – bár ez a kisebb része a tárgyaknak. Ahogy korábban utaltam is rá, most a hosszadalmas restaurálás, fotózás, leltározás folyamata zajlik. Ez készíti elő a kiállításon való bemutatást, a szakmai és ismertető publikációkban való megjelenést.

–  Sok cikk jelent meg az utóbbi időben a fémkeresőzésről, ellentmondásos a megítélése. Mi a tapasztalata terepen ezzel a témával kapcsolatban?

–  A fémkeresőzés térhódítása révén erősen elszabadultak az indulatok magával a tevékenységgel kapcsolatban is. A Bugacon előkerült közel hatezer fémtárgy jelentős része a feltáráson kívül, a monostort körülvevő nagy, kereskedelmi település területéről, a szántásból származik. Ezek döntő többségét a múzeummal folyamatos szakmai kapcsolatban lévő, helyi civil múzeum­barátunk szolgáltatta be a mi kutatási tervünk alapján, a mi általunk kialakított szakmai kritériumoknak megfelelően. Ez az együttműködés – amely szerte az országban egyre népszerűbb a múzeumok és a civilek között – mindannyiunk számára hasznos örökségünk mentése céljából. Ettől jelentősen különbözik az engedéllyel nem rendelkező, szakmai szereplőkkel kapcsolatot nem tartó, nem együttműködő, saját zsebére dolgozó illegális fémkeresős. Az alapvető viszonyulási pont e kérdésben egyértelmű és kristálytiszta: Kárpát-medencei tárgyi és szellemi örökségünk egyedi és pótolhatatlan, jellegéből adódóan nem képes reprodukcióra. Ezért régészeti hagyatékunk mindennemű, akár eleve rossz, de akár jó szándék által vezérelt, meggondolatlan pusztítása bűn, amellyel az egész nemzet szenved jóvátehetetlen károkat.

Az eddig előkerült bugaci kincsekről - többek között a fönt említett szír üvegpohárról - és Pétermonostora jelentőségéről lapunk 2018. augusztus 18-i mellékletében (http://magyarhirlap.hu/dokumentum/126321/melleklet0818.pdf) olvashatnak, a monostor mellé tervezett látogatóközpontról, valamint az ezzel összefüggő bugaci fejlesztésekről pedig a 2018. szeptember 15-i hétvégi mellékletben (http://magyarhirlap.hu/dokumentum/128751/melleklet0915.pdf) adtunk hírt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom