Tudomány

Az összedrótozott agyak tetriszeztek egymással

Ketten a pályát nézték, társuk egy szobával arrébb kezelte a játékot

Agykutatók „összedrótozták” három ember agyát úgy, hogy azok képesek voltak hagyományos kommunikáció nélkül megosztani a gondolataikat egymással – írta meg tegnap a .

A teszt során az érintettek koor­dináltan játszottak egy tetriszhez hasonló játékkal. A forradalmi újítást az jelenti, hogy ketten egy olyan szobában ültek, ahol látták a pályát, míg társuk egy másikban, ahol az irányítópult volt – mégis sikerült teljesíteni a feladatot. A kutatók a technológiát BrainNetnek, magyarul agyhálózatnak nevezték el.

A cikk szerzői szerint a jövőben akár a világhálón át is képesek lesznek az emberek gondolataikat megosztani egymással, anélkül hogy hagyományos módokon kommunikál­niuk kellene.
A munka során az agy elektron­jainak mozgását rögzítik egy speciális géppel, majd ezeket az impulzusokat elküldik a többinek.

A kísérletben két „küldő” és egy „fogadó” személy volt. El kellett dönteniük, hogy az előttük lévő képernyőn lehulló, különböző formájú egységeket hogyan forgassák el úgy, hogy földet érve helykihagyás nélkül kiadjanak egy sort. Társuk viszont a játék képernyőjének az alját nem látta, így nem tudta, merre orientáljon, azaz kénytelen volt a két másik ember döntésére hagyatkozni.

A tájolás folyamata egyébként két eltérő ütemben vibráló lámpával zajlott – ezeket kellett felváltva néznie a két embernek, ha jobbra vagy balra akarták forgatni az ábrákat, míg társuk az így keletkező impulzusokra hagyatkozva döntött.

A kutatók aláhúzták, az adatátvitel ma még lassú és nem is eléggé megbízható, de a projekt reményt keltő eredményeket hozott.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom