Történelem

Exhumálták a tulsai tömeggyilkosság egyik áldozatát

Folytatódik a kutatás  Tulsa-i Oaklawn temetőben az 1921-es mészárlás áldozatainak maradványai után. Egy holttestet a napokban exhumáltak, egy másikat pedig a héten fognak annak reményében, hogy azonosítani tudják az áldozatokat. A pogrom során 75-300 afroamerikait öltek meg, és  tízezer ember vesztette el az otthonát.

Exhumálták a tulsai tömeggyilkosság egyik áldozatát
A történészek szerint mintegy tízezer ember vesztette el az otthonát a tulsai pogrom során
Fotó: Wikipedia/United States Library of Congress

„Olyan embereket próbálunk megtalálni, akiket meggyilkoltak és eltemettek egy temetőben... úgy, hogy lehetőleg soha ne találják meg őket” – nyilatkozta Tulsa polgármestere, G. T. Bynum az AP-nek. Az Archeology magazin honlapján idézett cikk szerint a kutatók erőfeszítéseiket egy olyan területre összpontosították, amelyet talajradarral azonosítottak. Arról, hogy a föld ott sírokat rejthet, csak néhány tégla és virágcserép maradványa árulkodott.

A temetőben végzett korábbi munkálatok során 66 maradványt találtak, amelyek közül 22-t igazságügyi orvosszakértői vizsgálatnak vetettek alá, hogy megpróbálják azonosítani őket. Ezek közül eddig hat személyről alkottak olyan genetikai profilt, amelyet sikerült kapcsolatba hozni Észak-Karolinában, Georgiában, Texasban, Mississippiben, Louisianában, Oklahomában és Alabamában ma élő emberek mintáival.

A tulsai faji mészárlást, avagy a Black Wall Street-i mészárlás két napig tartott: 1921. május 31-én kezdődött, amikor a városi bíróság előtt összegyűlt tömeg meg akart lincselni egy fiatal fekete cipőpucolót, aki állítólag molesztált egy fehér lányt. A városi hatóságok kezdetben szemet hunytak a randalírozás fölött, azután pedig már képtelenek voltak gátat szabni az eseményeknek.

A nemzeti gárda június 1-i beavatkozásáig 35 háztömböt gyújtottak fel és fosztottak ki Tulsa Geenwood kerületében, az úgynevezett Black Wall Street-en. A korabeli jelentések szerint 600 ember került kórházba, 36-an meghaltak. A történészek azonban az áldozatok számát jóval magasabbra, 75 és 300 közé teszik. A túlélőket napokra internálták, a gyújtogatások miatt 10 ezer ember vesztette el az otthonát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom