Történelem

Rejtélyes mozaikpadló tárult fel

Pompei még mindig szolgál meglepetésekkel

Pompei egy római város volt, Nápoly közelében, Olaszország Campania régiójában, a modern Pompeii községben. Pompeiit és Herculaneum római városát 4–6 méteres vulkáni hamu és habkő alatt temették el a Vezúv Kr. u. 79-es kitörése során – írja a Heritage Daily.

Rejtélyes mozaikpadló tárult fel
Fotó: pompei oldalak

Kr. u. 62-ben a régiót földrengés sújtotta, amelynek erőssége V- VI volt a Mercalli-skála szerint. A becslések szerint a maximális érezhető intenzitás IX és X között volt, ami súlyos károkat okozott Pompejiben és a környező régióban. A Lucius Caecilius Iucundus házának larariumában talált dombormű ábrázolja az eseményeket.

A Pompei Régészeti Park, a Freie Universität Berlin és a Nápolyi L’Orientale Egyetem régészei által végzett közelmúltbeli ásatások során mozaikpadló egy szakaszát tártak fel a via dell’Abbondanza, a főutca (decumanus maximus) mellett, amely áthaladt város.

A mozaik egy lakóház padlózatának része, ahol később, a Kr. u. 2. században felépült a Stabian fürdő . A földrengést követő években a házat lelapították, a területet a fürdőkomplexum egy részének és több üzletnek alakították át.

A csapat a fürdőkomplexum nyugati részén ásatásokat végzett, a natatio (úszómedence) mögötti folyosón, amely a vicolo del Lupanaréra vezet.

A folyosó Kr. u. 79-es padlószintje alatt a régészek egy fehér mozaik maradványait találták, amelyet fekete sáv határolt, és egy geometrikus mintát ábrázoló központi polikróm embléma.

A minta fekete, fehér és zöld tesserákkal készült, amit dupla piros és fekete sáv szegélyezett, amely hasonló az Apolló-templom padlóihoz, a Faun-ház talált mozaikhoz és Triptolemus pompeji házában talált mozikpadlóhoz is.

Kapcsolódó írásaink