Történelem

Lima első kórházában szifiliszben szenvedő spanyolok csontvázaira bukkantak

A kórházat hivatalosan 1552-ben alapították

42 szifiliszben szenvedő spanyol gyarmatosító maradványai kerültek elő egy 500 éves limai kórházban. A San Andres-i Real királyi kórházat húsz évvel azután alapították, hogy Pizarro megalapította Lima városát. A történet akkor kezdődött, amikor Francisco de Molina az 1530-as és 40-es években önzetlenül gondoskodott szegény betegekről otthonában, Lima modern Barrios Altos negyedében – írja az Ancient History & Art.

Lima első kórházában szifiliszben szenvedő spanyolok csontvázaira bukkantak
Lima első kórházában szifiliszben szenvedő spanyolok csontvázát találták
Fotó: Facebook

A perui kórházat hivatalosan 1552-ben alapította Andres Hurtado de Wildoso spanyol alkirály, akiről el is nevezték. Ma ez a történelmi épület Peru egyik legrégebbi kórháza, és az egyik legrégebbi kórház Amerikában.

Az öt évszázad alatt lassan a felszínre emelkedett 42 holttest nagy részét mindössze 30 centiméterrel a talajszint alatt fedezték fel a 16. századi spanyol kórház mellett lévő udvari temetőben. A sírépítményen belül a kutatók egy gyógyszertárat, egy pszichiátriai osztályt, egy fallal körülvett kertet és a temetőt is felfedeztek és feltérképeztek. Felfedezték a vattába csomagolt kerámiatálak, -tartályok és palackok töredékeit is.

Héctor Walde, a limai önkormányzat vezető régésze és régészcsoportja egy rézkeresztet fedezett fel az egyik férfi csontváz nyaka körüli láncon. Ez egyfajta lelki védelem volt az ördögi betegség ellen, amelyet a legtöbb testben felfedeztek, és ez nem más mint a  szifilisz. És bár az iskolában azt tanítják, hogy a spanyolok hozták a szifiliszt az Újvilágba, a kolumbiai hipotézis azt állítja, hogy a Columbus flottájának emberei „visszahozták Európába a korábban ismeretlen csapást, amikor visszatértek az Újvilágból i. sz. 1493-ban”.
 

Kapcsolódó írásaink