Történelem

Sértetlen, közel 16 méter hosszú papiruszt találtak

A papiruszra a Halottak könyvéből származó részleteket írtak több mint 2000 éve

Egy érintetlen ókori papiruszra bukkantak egyiptomi régészek – számol be az Art News. A lelet időszámítás előtt 50-ben készült, amikor Egyiptom trónján VII. Kleopátra ült. Az állam ekkor még nem volt a Római Birodalom része, ez csak a fáraónő időszámítás előtti 30-as bukásával történt meg – írja az Ng24.hu. 

Sértetlen, közel 16 méter hosszú papiruszt találtak
A papiruszra a Halottak könyvéből származó részleteket írtak több mint 2000 éve
Fotó: Getty Images

A szakértők szerint nagyjából egy évszázada nem született hasonló felfedezés az országban. A több mint 48 méter hosszú papiruszt Szakkarában találták meg, az iratban a Halottak könyvéből származó varázsigék olvashatóak, amelyek a halottak túlvilági életét hivatottak segíteni.

A felfedezést Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács főtitkára jelentette be 2023. január 14-én, az ország régészeti napján. A leletet a kairói Egyiptomi Múzeumban teljes restaurálás alá vetették, és jelenleg is zajlik az arabra fordítása. A papiruszt az épülő Nagy Egyiptomi Múzeum megnyitóján fogják bemutatni.

A lelet azon 250 faszarkofág egyikéből került elő, amelyeket 2022 júniusában találtak meg Szakkarában. A lelőhelyen több mint két éve folynak a legújabb ásatások, amelyeken többek között II. Ramszesz uralkodásához köthető sírokat is feltártak.

Kapcsolódó írásaink

Egy titokzatos faragvány

ĀA kőbe körkörös és egyenes vonalakat vájtak, a kutatók szerint a vésetek egy figurára emlékeztetnek