Történelem

Középkori gyilkossági ügyet göngyölítettek fel

A holttestet körülbelül a 11. és a 14. század között temették el

Egy középkori, eddig megoldatlan gyilkossági ügy részleteit fejtette meg egy régészcsoport Olaszországban. Tudományos nyomozásuk alapján a férfit valószínűleg négy kardcsapással ölték meg – írja a Hiradó.hu. 

Középkori gyilkossági ügyet göngyölítettek fel
Képünk illusztráció
Fotó: Livescience.com

A meggyilkolt férfi csontvázára az észak-olaszországi Cittiglióban található San Biagio-templomban végzett régészeti ásatásokkor bukkantak – olvasható a IFLScience cikkében.

A szénizotópos kormeghatározás kimutatta, hogy a holttestet körülbelül a 11. és a 14. század között temették el. A 19–24 éves áldozat 165–174 centiméter magas lehetett.

Hogy az egykori fiatal férfi halálának okát kiderítsék, az Insubria Egyetem és a Sienai Egyetem kutatói különböző képalkotó eljárásokkal, többek között CT-vizsgálatokkal, háromdimenziós rekonstrukcióval vizsgálták meg a csontvázat.

A koponyán lévő repedések négy kardcsapásra utaltak, az első a fej jobb felső részét érte. A férfi elfordíthatta fejét, ekkor viszont újabb csapás érte koponyája jobb oldalát. Az áldozat arccal előre elterült, tarkójára pedig még kétszer lesújtottak.

A régészek azt is észrevették, hogy a csontvázon nincsenek védekezésre utaló jelek, például kézsérüléseket nem mutattak ki, úgy tűnik, a támadás gyors és váratlan volt.

Mivel a templom régi bejárata előtt temették el, a kutatók feltételezik, hogy magas társadalmi státusszal rendelkezett.

Bár a csapat szerint nem lehet megfejteni a gyilkosság indítékát, az egyértelmű, hogy az elkövető ölni akart.

Kapcsolódó írásaink