Történelem
Kísérletek génmódosított banánnal
Ötvenhétezren tiltakoznak „az ismeretlen veszélyeket rejtő” gyümölcs ellen
A The Des Moines Register című helyi lap szerint az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem tudósai által fejlesztett banánban egy olyan gén található, amely segítheti az Afrikában élők szervezetének A-vitamin-termelését. Az A-vitamin-hiány és a társult fertőző betegségek miatt következik be a legtöbb gyermekkori haláleset Afrikában.
Wendy White, az ISU élelmiszer-tudományi professzora és a kutatás vezetője még 2014 nyarán fordult az egyetem diákjaihoz azzal, hogy egy tucat női önkéntest keres, akiknek háromszor négy napig kellett volna olyan diétát követniük, amelynek része lett volna a természetes mellett a génmódosított banán fogyasztása is. Az önkénteseknek fejenként kilencszáz dollárt (mintegy kétszázötvenezer forintot) ajánlottak fel. A viták miatt azóta is húzódó, azonban a tervek szerint idén végül megvalósuló kísérletet a kizárólag természetes ételek fogyasztásának szószólói közül sokan veszélyesnek ítélik, ugyanakkor a kutatás támogatói szerint a beültetett gén egy másik banánfajtából származott, és fogyasztása biztonságos.
A múlt héten a kísérletet ellenző aktivisták követelték az egyetem vezetésétől és a kutatást támogató Bill és Melinda Gates Alapítványtól, hogy állítsák le a projektet. A petíciót több mint ötvenhétezren írták alá. A tiltakozók a közleményükben úgy fogalmaznak: az ISU diákjait arra kérték a tudósok, hogy legyenek az elsők, akik ilyen „ismeretlen veszélyeket rejtő” génmódosított élelmiszert fogyasztanak, miközben a kutatás nem kellően átlátható módon zajlik, az intézmény közösségének tagjai pedig nem kaptak válaszokat többek között a kutatás kockázataival, általánosíthatóságával kapcsolatos aggodalmaikra sem.