Alvilági vidámság és rendcsinálás

A Régiposta utcában tűzharcban vágták ki magukat a bankrablók – csak 1947 márciusában hetvenhét erőszakos haláleset történt

A sztálingrádi méretekre emlékeztető ostrom után a fővárosban a rend helyreállítása a szovjet városparancsnokság irányításával folyt. A szovjetek biztosították a rendőrség fegyverzetét, közös járőrszolgálatot hoztak létre, és közösen razziáztak. A közlekedési rend fenntartói is 1945 nyaráig a szovjet hadsereg alakulatainak forgalomirányítói voltak.

magánzárka
A szigor jelképe: a magánzárka-folyosó (Forrás: MH)

Noha a nyomozás szálai nem értek el hozzá, az egyik – amerikai katonák is látogatta – bárban a különleges csoport ott időző nyomozójának feltűnt, hogy Bódi egyik ismerősétől nagyobb összeget vesz át, amelynek eredetét az igazoltatás során nem tudta tisztázni. Letartóztatásával – a lakásán elrendelt házkutatás során egy egész perzsaszőnyegraktárra bukkantak – a legveszedelmesebb pesti gengszterbanda bukott le, és csak az orgazdáknál több százezer forint értékű vagyontárgy került elő.

A szovjet szuronyok árnyékában – miközben a szövetséges ellenőrző bizottság amerikai, francia és angol katonái bárokban szórták el a magyar költségvetésből nekik kiutalt pénzeket – kis, amerikanizált NEP-korszak képe rajzolódik ki: elég ehhez a Markó krónikája. Pár nappal Bódi Irmáék letartóztatása után került hurokra egy nagy nemzetközi zsebmetsző és vasúti tolvajbanda is, élén ugyancsak egy kíméletlen nővel, Podeszer Pálnéval. A szőregi arzénes gyilkosok – akiknek története számos vonatkozásban rokon Pipás Pistáéval – megrendelésre férjet öltek. Vezetőjüket, Angyal Tóth Rozáliát társai boszorkánynak nevezték, és tanúsították, hogy férjét mágikus erővel kényszerítette a gyilkosságokban való részvételre. A női fenevadnak nevezett Patkó-Gerber Istvánné férjével négy rablást és két gyilkosságot hajtott végre: egyik áldozatát, egy huszonhárom éves leány­t azért tette el láb alól, mert parancsára nem volt halandó lopni.

A második világháborút követően a bűnöző nő képrejtvénye további elemekkel bővült. S a pesti nép arról is suttogott, hogy a háborúban nemcsak nőket erőszakoltak meg a megszállók, de az orosz katonalányok sem riadtak vissza férfiak rafinált és nagy kínnal járó megerőszakolásától.

Részlet a szerző hamarosan megjelenő Egy világváros három börtöne című kötetéből